KOZIERADKA (Trigonella foenumgraecum) – nasiona tej jednorocznej azjatyckiej rośliny stosowane są przede wszystkim jako przyprawa w potrawach curry.
KURKUMA (Curcuma longa) – przyprawa wchodząca w skład curry. Otrzymuje się ją ze sproszkowanych, mięsistych kłączy roślin z rodziny imbirowatych o tej samej nazwie. Kurkuma – oprócz zapachu – nadaje potrawom żółty kolor. Można ją zastąpić szafranem. Kurkuma ma właściwości lecznicze; wyciąg z kłącza jest źółciopędny.
LICZI (Litchi chinensis) – roślina z rodziny mydleńców właściwych. Owoce liczi otoczone są twardą łuską pokrywającą małą pestkę, która tkwi w miąższu – jadalnej części tej rośliny. Suszone liczi są twarde, słodkie i czarnego koloru. Szeroko stosowane w Chinach przede wszystkim do przyrządzania deserów oraz jako dodatek do niektórych mięs. Liczi suszone można zastąpić suszonymi morelami.
LOTOS (Lotus) – roślina należąca do rodziny lilii wodnych, mająca zastosowanie w kuchni chińskiej; wykorzystuje się zarówno korzenie lotosu, które można zastąpić ananasem, jak i nasiona (w potrawach warzywnych), które można zastąpić surowymi, niesolonymi orzechami arachidowymi.
MAKARON SOJOWY – przezroczysty makaron przypominający cienką żyłkę nylonową, produkowany z mąki sojowej. Przeważnie stosowany do zup. Można go zastąpić zwykłym cienkim makaronem (nitki).
MASŁO ARACHIDOWE – przyprawa z orzeszków arachidowych, sprzedawana jako produkt gotowy. Można je zastąpić, mieląc 10 dkg orzechów arachidowych i dodając łyżkę oleju arachidowego oraz sól do smaku.
MIRIN – słodkie wino ryżowe, stosowane jako przyprawa w kuchni japońskiej. Optymalne rezultaty można uzyskać zastępując mirin słodkim winem gronowym.
OLEJ CHILLI – olej produkowany z papryki chilli ma kolor czerwony, jest przezroczysty i bardzo ostry, Można go zastąpić drobno posiekaną bułgarską czuszką z dodatkiem oleju słonecznikowego (strączek czuszki na łyżeczkę oleju).
OLEJ SEZAMOWY – aromatyczny olej o smaku orzechowym, produkowany z ziarna sezamowego. Ma on szerokie zastosowanie w kuchni chińskiej i koreańskiej.
PAPRYKA CHILLI – drobne czerwone lub zielone strączki; bardzo ostra. Chilli jest ogromnie popularna w kuchniach orientalnych. Można ją zastąpić bułgarską czuszką.
PASTA SEZAMOWA – podobnie jak dżem sezamowy – stosowana jako przyprawa do niektórych potraw chińskich i koreańskich.
PASTA SOJOWA – skondensowany sos sojowy o słonym smaku i brązowym kolorze. Zamiast pasty można stosować sos sojowy lub przyprawę do zup w płynie, biorąc je w ilości proporcjonalnie większej niż pasty.
PĄCZKI LILII – długie suszone pączki lilii, złotożółtawego koloru. Stosuje się w kuchni chińskiej jako przyprawę do mięs i warzyw.
PĘDY BAMBUSA – bardzo młode pędy o delikatnym, słodkawym smaku. Trudno znaleźć smakowy substytut pędów bambusa, ale pod względem struktury może je zastąpić marchew, rzepa albo seler lub skorzonera.
Ostatnio komentowane