Soczewica
Każda osoba ma jakieś swoje ulubione danie lub składnik dania. Dla wielu wegan i wegetarian takim składnikiem jest soczewica. Jest ona tak popularna, ponieważ w swoim składzie ma wiele białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. To nie są jednak jedyne zalety soczewicy i warto po nią sięgać nawet jeżeli nie jesteśmy wegetarianami. Dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z soczewicą największą zagadką mogą być przepisy. Wiele inspiracji znajdziemy zarówno w kuchni azjatyckiej, ale nie tylko.
Co to jest soczewica?
Soczewica w systematyce roślin znajduje się głównie w klasyfikacji roślin motylkowych, ale zaliczana jest do roślin strączkowych takich jak bób, fasola czy też groch. Soczewica znana jest od wielu lat. Już w czasach starożytnych była uznanym produktem spożywczym i traktowana jako zamiennik mięsa.
W dzisiejszych czasach soczewica uprawiana jest na całym świecie. Znajdziemy jej uprawy zarówno w Kanadzie jak i Indiach, we Francji czy też Pakistanie. W Polsce również jest ona uprawiania, ale zdecydowanie najlepsze efekty uzyskiwane są gdy rośnie stałych temperaturach przez cały rok.
Dlaczego soczewica jest tak popularna?
Soczewica jest bardzo bogata w białko, ale warto wiedzieć, że ma ona go mniej niż może nam zaoferować mięso. Przyjmuje się, że białka w soczewicy jest trzykrotnie mniej niż w mięsie. Biało to również jest mniej wartościowe. Z drugiej strony mięso oprócz białka, to również niebezpieczne dla naszego zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe. Rozwiązaniem problemu ze zbilansowaniem białka w diecie jest połączenie go z innymi składnikami, które zawierają brakujące aminokwasy i już uzyskujemy zbilansowany posiłek.
Soczewica zielona, soczewica czerwona – zalety jedzenie
Co prawda soczewicę cennymi głównie ze względu na zawarte w niej białko, to jednak nie jest to jedyna zaleta soczewicy. Warzywo to jest bardzo bogate również węglowodany, błonnik oraz cukry. Oprócz tego znajdziemy wiele innych substancji odżywczych na przykład w żelazo oraz kwas foliowy, dzięki czemu chroni nas przed niedokrwistością. Soczewica jest zalecana dla kobiet w ciąży.
Soczewica jest również źródłem bardzo wielu witamin oraz minerałów. To również jest bardzo dobry produkt dla ludzi, którzy się odchudzają. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny.
Jak przygotować soczewicę?
Jak widać jest to produkt, który może zaoferować nam bardzo wiele. Z tego powodu warto jest sięgać po nasiona strączkowe często w naszej kuchni. Soczewica pozwala nam przygotować wiele dań, które będą bardzo wyraziste w smaku. Często podstawą tych dań jest mięso. Znajdzie ona zastosowanie w burgerach, kokietach jak i gulaszu. Soczewica jest idealnym produktem na gęstą zupę lub krem. Zarówno w wersji wegetariańskiej jak i z mięsem.
Do jednej z najbardziej znanych zup z soczewicy zaliczymy harirę. Jest to pikantna zupa marokańska, z dodatkiem wołowiny, fasoli szparagowej oraz selera, szafranu, cynamonu i kolendry. Zupa serwowana jest z chlebem i daktylami.
Dla odmiany armeńska odmiana zupy z soczewicy podawana jest z suszonymi morelami, cynamonem i bakłażanami.
Soczewica czarna, soczewica czerwona jak i zielona soczewica również jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej. Oprócz zupy dhal również popularna jest soczewica z curry. Ogólnie osoby, które szukają inspiracji dla potraw wegetariańskich znajdą w kuchni indyjskiej bardzo wiele ciekawych pomysłów i przepisów. Kuchnia indyjska może być wzorem smacznej bezmięsnej kuchni. Hindusi potrafię smacznie gotować oraz doskonale wiedzą, co dodać, aby zbilansować odpowiednio dietę.
Soczewica w polskiej kuchni
Soczewica jest produktem, który bez problemu kupimy w każdym polskim supermarkecie jak i soczewica online może być kupiona bez problemu. Jednak nie jest to produkt bardzo popularny. Jednym z ciekawych pomysłów jest, gdy na koniec gotowania do ugotowanej soczewicy dodajemy jajko. Soczewica znalazłaby zastosowanie w wielu polskich przepisach. Np. bez problemu można ją wykorzystać przy farszu do pierogów. Jest również dobrym dodatkiem do pikantnych przekąsek.
Farsz do pierogów możemy przygotować łącząc farsz z soczewicy i drobno posiekany czosnek, cebulą oraz papryką dodając naszych ulubionych przypraw. Soczewica jest bardzo dobrym składnikiem diety i warto ją stosować, nawet kiedy podstawą naszej diety jest mięso. Soczewica jest bardzo popularna u naszych południowych sąsiadów.
Kolory nasion soczewicy?
Soczewica jest bardzo przyjaznym warzywem. Nie wymaga od nas długiej pracy. Wystarczy kilkanaście minut gotowania. Duża zaletą soczewicy jest możliwość zastosowania jej do dań jednogarnkowych. Kiedy będziemy gotować soczewicę należy pamiętać, że całkowicie wchłonie wodę, dlatego wody powinno być dwa razy więcej niż ziaren.
Na rynku znajdziemy soczewicę w wielu kolorach. Różnią się one pomiędzy sobą smakiem. Zazwyczaj również poszczególne odmiany trochę inaczej należy przygotować. Na rynku obecna jest między innymi soczewica brązowa, soczewica żółta jak i czerwona soczewica. Dla ośób chcących zabrać ją np. w podróż dobrym rozwiązaniem będzie HAPPY FRUCHT Soczewica konserwowa. Tak duży wybór gwarantuje, że każdy bez problemu znajdzie coś odpowiedniego dla siebie i swojego podniebienia.
2 komentarze
[…] które przywiązują dużą wagę do zdrowego jedzenia, również aktywnie działają w kuchni. 69 proc. respondentów samodzielnie robi przetwory i […]
[…] zdrowej żywności obejmuje produkty bogate w składniki odżywcze, których jakość nie podlega kontroli prawnej. […]