Home Aktualności Która zielona herbata jest najlepsza?

Która zielona herbata jest najlepsza?

przez Andrzej
Materiał zewnętrzny

Krótka historia zielonej herbaty

Zielona herbata w świadomości ludzkiej istnieje od pięciu tysięcy lat – od wtedy znana jest mieszkańcom Chin, kraju, z którego pochodzi. Inaczej nazywana herbatą chińską, występująca również pod nazwą Camellia sinensis na przestrzeni lat pojawiła się w innych krajach Azji, od Japonii aż po Bliski Wschód. Do europejskich aptek (tak, aptek!) trafiła ona dopiero w XVII wieku jako lek na wzdęcia, a także środek zapobiegający reumatyzmowi. Mimo że dziś jest ceniona głównie za swoje walory smakowe, jej dobroczynne właściwości pozostają nie bez znaczenia. Powszechnie wiadomo, że zielona herbata wspomaga odchudzanie i działa antyoksydacyjnie, pomaga oczyszczać organizm z toksyn, a także wspiera działanie wątroby i układu krążenia, a nawet zmniejsza cellulit. Obecnie trwają badania mające naukowo potwierdzić to, co doświadczenie pokoleniowe wie już od wieków.

Gdzie uprawia się zieloną herbatę?

Kraj, który słynie z produkcji zielonej herbaty to przede wszystkim Chiny. Tam bowiem, według starej legendy przypadkowo odkrył ją cesarz Shennong. Wydarzyło się to podczas odpoczynku w ogrodzie, kiedy nieświadomie wziął łyk wody, do której wcześniej wpadł liść herbacianego krzewu. Na przestrzeni lat zielona herbata rozprzestrzeniła się na inne rejony, głównie klimatu tropikalnego i subtropikalnego. Zieloną herbatę uprawia się również w takich krajach, jak Japonia, Indie, Sri Lanka, Tajwan, Kolumbia, Nowa Zelandia, Hawaje, a nawet Karolina Południowa.

Najbardziej znane rodzaje zielonej herbaty

Mimo tego, że zielona herbata uprawiana jest dziś w przeróżnych zakątkach świata, zdecydowany prym niezmiennie wiodą dwa kraje: Chiny i Japonia.

Do najpopularniejszych chińskich herbat należą:

  • Long Jing (Dragonwell) z długimi, płaskimi liśćmi i o owocowym smaku
  • Bi Luo Chun o liściach zwiniętych w ślimaczki i kwiatowym posmaku
  • delikatna, a zarazem wytrawna Mao Feng
  • po prostu klasyczna Gunpowder

Japonia jest krajem pochodzenia takich rodzajów, jak:

  • Sencha, czyli klasyk, stanowiący aż 80% produkcji
  • Gyokuro, o niezwykle umamicznym, wręcz słonym aromacie
  • Matcha i jej charakterystyczne utarte na proszek liście

Która zielona herbata jest najdroższa?

Na pytanie o to, która zielona herbata jest najdroższa, najlepsza, najsmaczniejsza, która herbata najlepiej pobudza, czy która jest najzdrowsza nie ma prostej odpowiedzi. Zależy to od wielu różnych czynników, nikt też nie prowadzi ogólnoświatowego rankingu. I mimo że zielona herbata nigdy nie będzie tak droga jak pewien oolong pochodzący z Chin ($6500 za kilogram) albo nieprzyzwoicie droga, ultra limitowana Da-Hong Pao ($1.2 miliona za kilogram), warto zwrócić uwagę na kilka nietypowych przykładów. Pewien rodzaj Long Jing, według Narodowego Chińskiego Radia, osiągnął w swojej historii cenę… wyższą od ceny złota! A uznawane za najlepsze japońskie Gyokuro potrafi kosztować $650 za kilogram.

Tylko czy najdroższa oznacza najlepsza? Niekoniecznie! Zależy to przecież od gustu. Ważne, żeby herbata miała gwarancję dobrej jakości liści – a taką, w całkowicie rozsądnym budżecie, zapewni renomowana herbaciarnia Five o’clock.

related articles

3 komentarze

Kuchnia kompaktowa to nowy trend w polskiej gastronomii | Magazyn Pepper - Kuchnie świata Przepisy Kulinaria 30 maja 2022 - 21:28

[…] gotować mięso i dodatkowo je aromatyzować. Jest dużo delikatniejsza niż przyprawy. Na pewno zielona herbata byłaby bardzo ciekawym dodatkiem do białego mięsa, zarówno kurczaka, jak i indyka. Tu można […]

Odpowiedź
Mrożoną herbatę można przygotować samodzielnie | Magazyn Pepper - Kuchnie świata Przepisy Kulinaria 30 maja 2022 - 21:29

[…] napojów, głównie kompotów, ponczów i mrożonej herbaty. Własnoręcznie przyrządzona mrożona herbata zapewnia uczucie orzeźwienia w upalny dzień, a jednocześnie nie będzie zawierać ‒ obecnych w […]

Odpowiedź
Herbatę najlepiej wypić w ciągu 6 minut od zaparzenia | Magazyn Pepper - Kuchnie świata Przepisy Kulinaria 30 maja 2022 - 21:30

[…] dobrej jakościowo herbaty i jej odpowiednie przechowywanie w szczelnym opakowaniu, to dopiero pierwszy krok do tego, by […]

Odpowiedź

Napisz komentarz