Michel Moran zdradza tajniki czterech kuchni świata
sty04

Michel Moran zdradza tajniki czterech kuchni świata

Jak Włochy to makaron, sery to tylko francuskie, w Grecji próbujemy oliwek, a w Hiszpanii chorizo – to typowe produkty, które kojarzą nam się z tymi krajami. Bogactwo smaków jest jednak o wiele większe. Michel Moran wyjaśnia, czego warto spróbować i jak to wybrać. – Jeżeli myślimy o kuchni włoskiej, to co jest w niej najważniejsze? Pomidor. Do wyboru mamy wiele rodzajów. Niektóre są typowe do sałatek lub na sosy. Pomidor to...

Read More
Różne regiony kuchnii hiszpańskiej
gru10

Różne regiony kuchnii hiszpańskiej

Sercem Hiszpanii jest Kastylia, sucha wyżyna poprzecinana górami, kraj uprawy roślin zbożowatych oraz hodowli bydła i owiec. W kuchni kastylijskiej głównym daniem jest mięso cielęce (ternera) lub jagnięce (corder), pieczone (asado) lub gotowane(cocido). Cała Kastylia należy do strefy pieczystego (Zona de Asadis). Z dań wykwintnych trzeba wymienić pieczone mleczne prosięta (cochinillos asados). Słynne są wędliny: pieprzne kiełbaski...

Read More