Wyśmienita kaczka i pieczona dynia
Sty05

Wyśmienita kaczka i pieczona dynia

Wielki powrót tłuszczy i pieców opalanych drewnem, długi czas przygotowania potraw oraz serwowanie ziołowych naparów – to najnowsze trendy gastronomiczne. Podążając za tym trendem można przygotować danie z piersi kaczki i pieczonej dyni. Jak to zrobić? Zdradza Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie, gospodarz „Trendy Kolacji” z cyklu „Szef dla Szefów” MAKRO Polska. Wypowiedź: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum...

Read More
Sekret domowego rosołu
Mar15

Sekret domowego rosołu

Niedzielny rosół to dla niektórych rodzin już tradycja. Zrobienie tej zupy nie jest pracochłonne, jednak jest czasochłonne. Jak ugotować dobry rosół? Przede wszystkim podstawą jest dobre mięso, kupione najlepiej na rynku u sprawdzonych sprzedawców. Warto zwrócić również uwagę na wybór włoszczyzny. Szef kuchni restauracji Stara Kamienica Adam Kowalczyk poleca dodać do zupy odrobinę szafranu i imbiru. Źródło:...

Read More
Przepis na włoskie Ravioli Caprese
Lut24

Przepis na włoskie Ravioli Caprese

Wystarczy jeden kęs ravioli, aby poczuć wyjątkowy smak włoskich pierożków. Zapach Ravioli Caprese w sosie pomidorowym z musem z mozzarelli sprawi, że nie jeden smakosz zatęskni za słonecznymi wakacjami. Szef kuchni restauracji io, Raviolo pokazał newsrm.tv jak powstają włoskie pierożki. Wypowiedź: Nello Esposito, szef kuchni restauracji io, Raviolo. Źródło:...

Read More
Peruwiańska zupa rozgrzewająca
Sty12

Peruwiańska zupa rozgrzewająca

Peruwiańska zupa, to doskonały przepis na proste i smaczne danie. Składniki, których potrzebujemy są znane i powszechnie lubiane. Zupa jest na bazie rosołu wołowego, a jej główne składniki to dynia, kolendra, por, seler i marchewka. Co ciekawe Peruwiańczycy zazwyczaj jedzą ją w zimowe wieczory. Źródło:...

Read More
Jak przyrządzić idealny stek?
Lut12

Jak przyrządzić idealny stek?

Jedni je smażą, inni później jeszcze pieką a jeszcze inni grillują. Sposobów i przepisów na przyrządzenie steku jest wiele. Który sprawi, że z mięsa wydobędziemy najlepszy smak? Swój sekret zdradził Łukasz Murawski, supervisor w restauracji Blue Cactus. – Przepis na idealny stek to na pewno wybór idealnego mięsa. W przypadku polędwicy wołowej najlepszym rozwiązaniem będzie polędwica sezonowana. Trzeba ją oczyścić ładnie z błon....

Read More
ZUPA Z KURCZĘCIA I FASOLKI SZPARAGOWEJ
Maj10

ZUPA Z KURCZĘCIA I FASOLKI SZPARAGOWEJ

4 piersi kurczęcia, główka chińskiej kapusty, 15 dkg zielonej fasolki szparagowej, 1l rosołu, 3 chińskie grzyby, łyżka mąki kukurydzianej do posypania; A – łyżeczka soli, szczypta pieprzu, szczypta glutasoli, pół kieliszka białego wytrawnego wina, 2 łyżki mąki kukurydzianej (ziemniaczanej), 2 białka; B – szczypta soli, szczypta glutasoli, pól łyżki białego wina 1. Mięso kurczęcia obrać z kości i posiekać, kapustę pokrajać...

Read More