Wyśmienita kaczka i pieczona dynia
Wielki powrót tłuszczy i pieców opalanych drewnem, długi czas przygotowania potraw oraz serwowanie ziołowych naparów – to najnowsze trendy gastronomiczne. Podążając za tym trendem można przygotować danie z piersi kaczki i pieczonej dyni. Jak to zrobić? Zdradza Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie, gospodarz „Trendy Kolacji” z cyklu „Szef dla Szefów” MAKRO Polska. Wypowiedź: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum...
Sekret domowego rosołu
Niedzielny rosół to dla niektórych rodzin już tradycja. Zrobienie tej zupy nie jest pracochłonne, jednak jest czasochłonne. Jak ugotować dobry rosół? Przede wszystkim podstawą jest dobre mięso, kupione najlepiej na rynku u sprawdzonych sprzedawców. Warto zwrócić również uwagę na wybór włoszczyzny. Szef kuchni restauracji Stara Kamienica Adam Kowalczyk poleca dodać do zupy odrobinę szafranu i imbiru. Źródło:...
Przepis na włoskie Ravioli Caprese
Wystarczy jeden kęs ravioli, aby poczuć wyjątkowy smak włoskich pierożków. Zapach Ravioli Caprese w sosie pomidorowym z musem z mozzarelli sprawi, że nie jeden smakosz zatęskni za słonecznymi wakacjami. Szef kuchni restauracji io, Raviolo pokazał newsrm.tv jak powstają włoskie pierożki. Wypowiedź: Nello Esposito, szef kuchni restauracji io, Raviolo. Źródło: Newsrm.tv
Peruwiańska zupa rozgrzewająca
Peruwiańska zupa, to doskonały przepis na proste i smaczne danie. Składniki, których potrzebujemy są znane i powszechnie lubiane. Zupa jest na bazie rosołu wołowego, a jej główne składniki to dynia, kolendra, por, seler i marchewka. Co ciekawe Peruwiańczycy zazwyczaj jedzą ją w zimowe wieczory. Źródło: Newsrm.tv
Jak przyrządzić idealny stek?
Jedni je smażą, inni później jeszcze pieką a jeszcze inni grillują. Sposobów i przepisów na przyrządzenie steku jest wiele. Który sprawi, że z mięsa wydobędziemy najlepszy smak? Swój sekret zdradził Łukasz Murawski, supervisor w restauracji Blue Cactus. – Przepis na idealny stek to na pewno wybór idealnego mięsa. W przypadku polędwicy wołowej najlepszym rozwiązaniem będzie polędwica sezonowana. Trzeba ją oczyścić ładnie z błon....
ZUPA Z KURCZĘCIA I FASOLKI SZPARAGOWEJ
4 piersi kurczęcia, główka chińskiej kapusty, 15 dkg zielonej fasolki szparagowej, 1l rosołu, 3 chińskie grzyby, łyżka mąki kukurydzianej do posypania; A – łyżeczka soli, szczypta pieprzu, szczypta glutasoli, pół kieliszka białego wytrawnego wina, 2 łyżki mąki kukurydzianej (ziemniaczanej), 2 białka; B – szczypta soli, szczypta glutasoli, pól łyżki białego wina 1. Mięso kurczęcia obrać z kości i posiekać, kapustę pokrajać...
Ostatnio komentowane