ZUPA Z KURCZĘCIA I FASOLKI SZPARAGOWEJ

4 piersi kurczęcia,
główka chińskiej kapusty,
15 dkg zielonej fasolki szparagowej,
1l rosołu,
3 chińskie grzyby,
łyżka mąki kukurydzianej do posypania;

A – łyżeczka soli,
szczypta pieprzu,
szczypta glutasoli,
pół kieliszka białego wytrawnego wina,
2 łyżki mąki kukurydzianej (ziemniaczanej),
2 białka;

B – szczypta soli,
szczypta glutasoli,
pól łyżki białego wina

1. Mięso kurczęcia obrać z kości i posiekać, kapustę pokrajać w kawałki wielkości 4×2 cm. Fasolkę umyć, oczyścić i pokrajać w kawałki długości 1,5 cm,
2. Składniki A wymieszać, dodając 4 łyżki wody; zmieszać z posiekanym mięsem kurczęcia,
3. Fasolkę oprószyć mąką, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 2 min. Wyjąć i wypłukać w zimnej wodzie.
4. Podgrzać rosół w rondlu. Dodać mięso kurczęcia z przyprawami, chińską kapustę, fasolkę i posiekane w wąskie paski grzyby. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie.
5. Dodać składniki B.

Podawać zupę bardzo gorącą.

Author: admin

Share This Post On