Wiosna w kuchni Pięciu Przemian Anny Czelej to smakowita książka kucharska dla osób, które lubią gotować niespiesznie, zgodnie z porą roku i dostępnymi lokalnie składnikami. A także wegetariańsko.
„Wiosną wszystko budzi się do życia i rośnie. Według Pięciu Przemian także wiosenne potrawy wykazują cechy yang, które jest żywe, szybkie i porusza się w górę. Na przykład wiosenne zupy są lekkie, rzadkie i rześkie.”
Anna Czelej, autorka serii książek o gotowaniu według Pięciu Przemian, przygotowała krótkie i przystępne wprowadzenie do chińskiej koncepcji pięciu elementów oraz tabelę aspektów smakowych poszczególnych wiosennych produktów.
Niewątpliwą zaletą przepisów z tej książki jest to, że zostały przemyślane w taki sposób, że większość produktów można kupić w pobliskim warzywniaku. Każdej potrawie towarzyszy duże kolorowe zdjęcie, które wspomaga pracę ślinianek…
Przepisy podzielone są na zupy, surówki, dania ciepłe, warzywa gotowane/duszone/pieczone, przekąski i desery. Co ważne dla niektórych osób zmagających się z nietolerancją pokarmową – 90% dań z ponad 100 przepisów jest bezglutenowa. Natomiast nabiał jest obecny w przepisach, weganie muszą więc wziąć na to poprawkę i przygotować sobie listę zamienników.
Moje odkrycie? Kasza gryczana z bakaliami! Bo choć dotychczas jadłam ją na słono, to na słodko jest równie dobra, spróbujcie:
Kasza gryczana z bakaliami
Składniki
O – 2 szklanki wrzątku, 1 szklanka kaszy gryczanej
Z – 1 łyżeczka miodu
M – 1 łyżeczka nalewki z orzechów, 1 drobno posiekany plasterek świeżego imbiru
W – 1 łyżeczka zimnej wody
D – 1 garść suszonej żurawiny
O – kilka wędzonych śliwek, kilka wyłuskanych orzechów włoskich
Z – 1 garść rodzynek, 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie
Gotować kaszę na małym ogniu pod przykryciem do wyparowania wody. Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności. Dokładnie wymieszać.
Litery: O, Z, M, W, D oznaczają nazwy kolejnych pięciu przemian: ogień, ziemia, metal, woda, drzewo.
Wiosna w kuchni Pięciu Przemian, Anna Czelej, Wydawnictwo Illuminatio, 2013
Odwiedź: W kuchni Pięciu Przemian
Olga Szkolnicka
Źródło: UlicaEkologiczna.pl