Wiele osób zmaga się z nietolerancją glutenu. Jeżeli i Wy do nich należycie to musicie pamiętać, jak ważna jest odpowiednia dieta i unikanie produktów, które owy gluten zawierają. Z pozoru by się mogło wydawać, że wybór słodyczy, szczególnie ciastek jest raczej ograniczony. Na szczęście nie jest to prawdą, gdyż przygotowaliśmy dla Was najlepsze przepisy na słodkości gluten free, które polecamy dla wszystkich osób z celiakią.
Ciasto czekoladowe – musowa pyszność idealna na zimowe wieczory
Nasz pierwszy przepis rzeczywiście spodoba się każdemu. Takie ciasto można szybko wykonać i co ważne smakuje obłędnie, a co ważniejsze do jego przygotowania nie trzeba użyć ani łyżki masła. Polecamy Wam czekoladowca, ale w formie musu, tak naprawdę czekolada aż z niego wypływa. Ale to ciasto ma także jedną dużą wadę, a mianowicie smakuje tak dobrze, że na jednej porcji się nie skończy, a jest ono bardzo kaloryczne. Na samym początku w kąpieli wodnej rozpuśćcie 3 tabliczki czekolady gorzkiej z 3/4 kostki prawdziwego masła. Masę przelejcie do wysokiej miski i następnie dodajcie 5 jajek, tutaj nie ma konieczności oddzielania żółtek od białek, zatem nie czeka Was mozolna praca. Gdy i ten etap mamy za sobą to do tych składników dodajcie pół szklanki brązowego cukru. Całość należy wymieszać przy użyciu miksera, aż powstanie gładka masa. Teraz ostatni etap, czyli przelanie ciasta do blachy 20cmx20cm. Ciasto trzeba piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Pamiętajcie, że w myśl zasady, że życie należy sobie ułatwiać, a nie utrudniać polecamy Wam użycie blachy silikonowej, a jeżeli takowej nie macie to wiedzcie, że nie kosztuje sporo, a jest bardzo trwała i można ją zakupić w sklepie cukierniczym.
Lody bananowo-truskawkowe – pyszne i zdrowe
Warto też przygotować lody, są nieporównywalnie lepsze niż te kupne, a co ważne są także zdrowsze, wszak przygotujemy je na bazie samych naturalnych składników. Zasadniczo ich przygotowanie nie wymaga tłumaczenia, bo wystarczy tylko zblendować truskawki z bananami, następnie dodać odrobinę cukru. Aby lody były bardziej gęste warto też dodać kawałek awokado. Ponownie wszystko blendujemy i przekładamy do foremek. Pozostaje już tylko przelać masę do foremek i włożyć do zamrażalnika. Po kilku godzinach ten zdrowy smakołyk jest gotowy. Tutaj mamy dla Was radę, a więc jeżeli lubicie niebanalne smaki bądź nutę egzotyki to dodajcie jeszcze do masy odrobinę zblendowanego imbiru, dzięki temu zyskają one jeszcze bardziej wyjątkowy smak.
Ciasteczka z kawałkami czekolady, czyli zdrowe pieguski
Któż z nas nie lubi ciastek z kawałkami czekolady, które zachwycają zapachem, a jeszcze bardziej smakiem. Jeżeli i Wy należycie do miłośników i fanów Piegusek, to polecamy wam przygotowanie ich samodzielnie. Do miski wkładamy pokrojoną na paski kostkę miękkiego masła, dwa jajka, pół szklanki mąki ryżowej i pół szklanki mąki kukurydzianej. Całość zagniatamy – ta praca jest brudna i mało przyjemna, ale efekt wart jest tych poświęceń. Ciasto na ciasteczka może się kleić, ale jeżeli zaczyna lekko odchodzić od ręki to znaczy, że już jest gotowe. Wtedy dodajemy kawałki gorzkiej czekolady bądź kropelki i ponownie mieszamy. Z ciasta tworzymy roladę, którą następnie kroimy w plastry. Takie plastry delikatnie wygładzamy i przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, bądź do czasu, gdy się zarumienią. Możecie także użyć wykrawaczek do ciastek, które znajdziecie w sklepie cukierniczym.
Sernik w wersji gluten free wjeżdża na stół
Nawet jeżeli zmagacie się z celiakią nie musicie wcale rezygnować nawet z sernika, wystarczy tylko upiec go zgodnie z naszym przepisem. W misce umieszczamy kg sera twarogowego, który wcześniej trzeba przynajmniej dwukrotnie zmielić. Do niego dodajemy 5 jajek, następnie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Gdy i ten etap mamy za sobą to dodajemy szklankę cukru oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Ponownie mieszamy masę, aż stanie się gładka. Sernik należy piec w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny. Potem warto jeszcze zostawić go we wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami przez 30 minut.
Lubicie słodkości i szukacie takich w wersji gluten free, to koniecznie skorzystajcie z naszych rad i przygotujcie pyszności samodzielnie.