Jedzenie domowe smakuje najlepiej, a jeżeli ktoś się z tym nie zgadza, to nie ma racji, wszak to fakt niemal naukowy. Ale tak na poważnie, naszym zdaniem nic tak nie smakuje jak posiłki domowe. Oczywiście nie oznacza to wcale, że musicie jadać tylko tradycyjną polską kuchnie, lecz możecie tez postawić na tę południową. Dzisiaj przedstawimy Wam przepis na naszym zdaniem najlepszą pizzę na świecie.
Czas na zakupy
Skoro już zabieramy się za pizzę, to pamiętajcie, że potrzebna jest właściwa forma. Blacha do pizzy występuje w wielu wariantach, ale najlepiej postawić na tę klasyczną, czyli okrągłą. Następnie przyda Wam się też wysoka miska, w której możecie przygotować ciasto. Dobrym wyborem jest też zakup pędzla do smarowania spodu sosem. Oczywiście czas także na zakupy składników. O ile kwestia mąki nie ma specjalnego znaczenia, to najważniejszy jest ser i na nim nie możecie oszczędzać. My polecamy Wam połączenie trzech serów, a więc kupcie ser feta, parmezan oraz kozi. Ten ostatni jest najbardziej intensywny. Duże znaczenie ma też zakup pomidorów, które powinny być miękkie i słodkie. Przyda się bazylia oraz oregano, bo sól i pieprz zapewne macie.
W prostocie tkwi siła
Ciasto na pizze powinno być dobrze wyrośnięte i chrupkie z zewnątrz, ale miękkie w środku. Aby je wykonać musicie pamiętać, aby perfekcyjnie wyrobić ciasto, tylko wtedy efekt będzie dobry. Na samym początku na blacie wysypujecie półtorej szklanki mąki pszennej i dodajecie 3 gramy drożdży w proszku typu instant. Już w tym momencie delikatnie mieszacie mąkę z drożdżami. Teraz czeka Was bardzo ważna część, czyli wlewanie ciepłej wody na mąkę, a przy tym drugą ręką musicie już lekko zagniatać ciasto. Tutaj nasza rada, woda nie może być za zimna, ale też nie może być zbyt ciepła, a już w ogóle nie może być gorąca, bo wtedy drożdże nie wyrosną. Na samym końcu dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, trochę soli i szczyptę cukru. Mieszamy, zagniatamy, ugniatamy aż ciasto będzie miękkie i zacznie odrywać się od ręki. Po naciśnięciu palcem powinno szybko wracać do swojego wcześniejszego kształtu. Ciasto trzeba przełożyć do wysokiej miski i przykryć ścierką. Teraz trzeba poczekać, aż wyrośnie. Czas oczekiwania wynosi około 1,5 godziny. Wtedy delikatnie rozwałkowujecie ciasto i układacie na blasze do pizzy.
Czas na sos
Na samym początku należy upiec 3 pomidory w piekarniku (5 minut w 200 stopniach). Dzięki temu szybko obierzecie skórkę. Gdy już to zrobicie pomidory zblendujcie i umieśćcie w garnuszku, pozostaje już tylko dodać pieprz i sól oraz zioła prowansalskie, a także oregano. Gotujcie aż powstanie gęsty sos. Musi być on dosyć gęsty.
A teraz łączymy i układamy
Gdy sos będzie już letni to możecie nałożyć go na ciasto. Do tego celu użyjcie łyżeczki oraz pędzla, którym go rozsmarujecie. Po tym etapie czas ułożyć na pizzy kawałki sera feta, a pomiędzy niego dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę (najlepiej czerwoną i zieloną). Przyda się także szynka i tutaj naszym zdaniem idealnie sprawdzi się parmeńska. Potem posypcie wierzch cebulką uprażoną. A na samym końcu natrzyjcie ser typu parmezan. Powinien on przykrywać wszystkie składniki cienką warstwą. Pozostaje już tylko upiec ją w 200 stopniach przez około 20 minut. Możecie też użyć funkcji do pieczenia ciast, albo też termoobiegu. A teraz czeka Was najtrudniejszy etap, czyli czekanie, aż będzie gotowa. Smak jest wyśmienity i nie pożałujecie. Jeżeli lubicie ciekawe połączenia smakowe to zamiast szynki możecie dodać krewetki, ale musicie je wcześniej podsmażyć. Oczywiście także wegetarianie czy weganie mogą zjeść pizzę, przy czym tradycyjne sery zamieńcie ma ser sojowy, tofu, a do tego dodajcie jeszcze ananas. Taka alternatywa także jest bardzo smaczna, a przy tym zdecydowanie mniej kaloryczna. Polecamy Wam ponadto dodanie grzybów typu kurki, które „podrasują” smak, ale i w tym przypadku powinniście poddać je wcześniej obróbce termicznej.
Przepis na tę pizzę jest ciekawy, ale i jej przygotowanie nie jest w żadnym wypadku trudne. Nie tylko nie zajmie Wam to dużo czasu, ale i poradzicie sobie nawet jeżeli jesteście beztalenciami kulinarnymi.