Poznaj właściwości soczewicy
paź05

Poznaj właściwości soczewicy

Soczewica Każda osoba ma jakieś swoje ulubione danie lub składnik dania. Dla wielu wegan i wegetarian takim składnikiem jest soczewica. Jest ona tak popularna, ponieważ w swoim składzie ma wiele białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. To nie są jednak jedyne zalety soczewicy i warto po nią sięgać nawet jeżeli nie jesteśmy wegetarianami. Dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z soczewicą największą zagadką mogą być...

Read More
Warzywa w sklepie online – pomysł na zdrowe przekąski
sie31

Warzywa w sklepie online – pomysł na zdrowe przekąski

Wiele osób kojarzy warzywa z koszmarem dzieciństwa. Tymczasem w sklepach dostępnych jest tyle rozmaitych wersji warzyw, że każdy jest w stanie znaleźć swoje ulubione gatunki. Warto po nie sięgać, ponieważ dostarczają wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zaopatrz swoją spiżarnię w świeże warzywa i zaplanuj, jak wykorzystasz je w smacznej odsłonie. Skorzystaj z poniższych wskazówek. 1. Świeże...

Read More
Mięso wołowe dobrej jakości – z dostawą do domu?
sie03

Mięso wołowe dobrej jakości – z dostawą do domu?

Nasz rodzimy rynek mięsny prężnie się rozwija i widać to doskonale na każdym kroku. Coraz częściej sięgamy po mięso nieco wyższej jakości niż przeciętnie. Stawiamy na to, które ma mniej tłuszczu, a więcej właściwości zdrowotnych, w tym też więcej składników odżywczych oraz tych zdrowych, niezbędnych tłuszczy. Przykładem takiego mięsa jest wołowina, jednak okazuje się, że trudno znaleźć sklep z dobrej jakości mięsem. Gdzie szukać mięsa...

Read More
Grill na zielono – smakowite inspiracje
maj20

Grill na zielono – smakowite inspiracje

Grillowanie jest fantastycznym sposobem na odejście od kulinarnej rutyny. To okazja zarówno do wyruszenia poza cztery kuchenne ściany, jak i zmiany metody obróbki żywności oraz sięgnięcia po nowe receptury. Nie samymi kiełbaskami i karkówką kucharz żyje! Dania z rusztu to nie tylko mięsne przysmaki i szef kuchni Knorr doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Wegetariańskie frykasy nie muszą sprowadzać się wyłącznie do sałatki, podawanej...

Read More

Proces smażenia oleju spożywczego pod lupą naukowca

Jakie substancje wytwarzają się na każdym etapie podgrzewania oleju spożywczego? Co możemy odczytać analizując skład chemiczny olejowych oparów i jakie zagadki kryją w sobie lotne związki chemiczne? Dr inż. Tomasz Majchrzak proces smażenia olejów spożywczych rozkłada w swojej pracy naukowej na czynniki pierwsze. Dr inż. Tomasz Majchrzak jest laureatem nagrody Gdańskiego Towarzystwa Naukowego za rok 2020 dla młodych naukowców, a także...

Read More
Poznaj najlepsze przepisy na słodycze gluten free
lis30

Poznaj najlepsze przepisy na słodycze gluten free

Wiele osób zmaga się z nietolerancją glutenu. Jeżeli i Wy do nich należycie to musicie pamiętać, jak ważna jest odpowiednia dieta i unikanie produktów, które owy gluten zawierają. Z pozoru by się mogło wydawać, że wybór słodyczy, szczególnie ciastek jest raczej ograniczony. Na szczęście nie jest to prawdą, gdyż przygotowaliśmy dla Was najlepsze przepisy na słodkości gluten free, które polecamy dla wszystkich osób z celiakią. Ciasto...

Read More