Grill na zielono – smakowite inspiracje
Maj20

Grill na zielono – smakowite inspiracje

Grillowanie jest fantastycznym sposobem na odejście od kulinarnej rutyny. To okazja zarówno do wyruszenia poza cztery kuchenne ściany, jak i zmiany metody obróbki żywności oraz sięgnięcia po nowe receptury. Nie samymi kiełbaskami i karkówką kucharz żyje! Dania z rusztu to nie tylko mięsne przysmaki i szef kuchni Knorr doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Wegetariańskie frykasy nie muszą sprowadzać się wyłącznie do sałatki, podawanej...

Read More

Proces smażenia oleju spożywczego pod lupą naukowca

Jakie substancje wytwarzają się na każdym etapie podgrzewania oleju spożywczego? Co możemy odczytać analizując skład chemiczny olejowych oparów i jakie zagadki kryją w sobie lotne związki chemiczne? Dr inż. Tomasz Majchrzak proces smażenia olejów spożywczych rozkłada w swojej pracy naukowej na czynniki pierwsze. Dr inż. Tomasz Majchrzak jest laureatem nagrody Gdańskiego Towarzystwa Naukowego za rok 2020 dla młodych naukowców, a także...

Read More
Poznaj najlepsze przepisy na słodycze gluten free
Lis30

Poznaj najlepsze przepisy na słodycze gluten free

Wiele osób zmaga się z nietolerancją glutenu. Jeżeli i Wy do nich należycie to musicie pamiętać, jak ważna jest odpowiednia dieta i unikanie produktów, które owy gluten zawierają. Z pozoru by się mogło wydawać, że wybór słodyczy, szczególnie ciastek jest raczej ograniczony. Na szczęście nie jest to prawdą, gdyż przygotowaliśmy dla Was najlepsze przepisy na słodkości gluten free, które polecamy dla wszystkich osób z celiakią. Ciasto...

Read More
Bo to co domowe smakuje najlepiej – oto nasz sprawdzony sposób na najlepszą pizzę na świecie
wrz.02

Bo to co domowe smakuje najlepiej – oto nasz sprawdzony sposób na najlepszą pizzę na świecie

Jedzenie domowe smakuje najlepiej, a jeżeli ktoś się z tym nie zgadza, to nie ma racji, wszak to fakt niemal naukowy. Ale tak na poważnie, naszym zdaniem nic tak nie smakuje jak posiłki domowe. Oczywiście nie oznacza to wcale, że musicie jadać tylko tradycyjną polską kuchnie, lecz możecie tez postawić na tę południową. Dzisiaj przedstawimy Wam przepis na naszym zdaniem najlepszą pizzę na świecie. Czas na zakupy Skoro już zabieramy się...

Read More
Dlaczego warto wybierać produkty sezonowe?
Lip03

Dlaczego warto wybierać produkty sezonowe?

Czas późnej wiosny i jesieni to znakomita okazja, aby do codziennego jadłospisu włączyć większe ilości owoców i warzyw. Najlepiej zdecydować się na produkty sezonowe, czyli te, które dojrzewają i są gotowe do spożycia w aktualnym okresie. Dlaczego warto się na nie zdecydować? Zasady zdrowego odżywianiaDlaczego produkty sezonowe są najlepsze?Lokalny targ i dieta pudełkowa, czyli skąd brać produkty sezonowe? Zasady zdrowego odżywiania...

Read More
Magda Gessler: W „Kuchenne rewolucje” muszę być czasami bardzo brutalna, żeby właściciel restauracji się obudził. Nie zawsze rzucam talerzami
Maj07

Magda Gessler: W „Kuchenne rewolucje” muszę być czasami bardzo brutalna, żeby właściciel restauracji się obudził. Nie zawsze rzucam talerzami

Restaurator to jeden z najtrudniejszych zawodów na świecie – twierdzi gwiazda TVN. Jej zdaniem wielu Polaków zaczyna działalność na rynku gastronomicznym, nie znając jego realiów i lekceważąc potencjalne trudności. Z tego względu w programie „Kuchenne rewolucje” musi czasami być sroga, a nawet brutalna, aby restauratorzy zaczęli inaczej patrzeć na swój biznes. Program „Kuchenne rewolucje”, powstały na licencji brytyjskiego...

Read More