Jak zostać kucharzem?
Wrz13

Jak zostać kucharzem?

Z milimetrową precyzją potrafią kroić w kilka sekund, ich dania zachwycają smakiem i wyglądem – to tylko kilka cech, które wyróżniają dobrego kucharza. Wielu z tych umiejętności można się nauczyć i samemu zostać kucharzem. Jak zaczynali najlepsi? – Praca kucharza, czy praca szefa kuchni to krew, pot i łzy. Osiągnięcie sukcesu w gastronomii to lata dość ciężkiej pracy, zdobywania doświadczenia, czasami poświęcenia, ale...

Read More
Pozwolenie sobie na słodycze czy inne ulubione przekąski raz na jakiś czas oraz unikanie słowa „dieta” kluczem do zdrowego sposobu odchudzania się
Wrz12

Pozwolenie sobie na słodycze czy inne ulubione przekąski raz na jakiś czas oraz unikanie słowa „dieta” kluczem do zdrowego sposobu odchudzania się

Z badań wynika, że 42 proc. kobiet odczuwa wyrzuty sumienia po zjedzeniu czegoś, czego z reguły stara się unikać. Zdarza się również tak, że z pozoru niewinne odstępstwo od narzuconego reżimu,np. zjedzenie jednego kawałka czekolady, wywołuje poczucie winy, że nie udało nam się powstrzymać i już wszystko przepadło. Załamane sytuacją sięgamy zatem po całe pudełko słodyczy. Psychologowie nazywają to efektem przerwania tamy. By mu...

Read More
Ile tłuszczów trans skrywa masło i margaryna?
Sie10

Ile tłuszczów trans skrywa masło i margaryna?

Czy masła i margaryny są zdrowe i dobre dla ludzkiego organizmu? To sprawdzili eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM. Przebadali dostępne na rynku produkty do smarowania pieczywa i kostki do pieczenia. Efekt? Wyniki wskazują, że zawartość tłuszczów trans w dostępnych na polskim rynku produktach do smarowania pieczywa wynosi: – w masłach – od ok. 2% do 3%,...

Read More
Kuchnia grecka i jej sekrety według Teo Vafidisa
Sie09

Kuchnia grecka i jej sekrety według Teo Vafidisa

Grecy słyną ze swojego sposobu bycia, temperamentu, antycznej kultury, tradycji, ale przede wszystkim – kuchni. Delikatne mięsa, wyborne sery, świeże owoce morza, oliwki i oliwa – to jedne z podstawowych składników greckich dań. Jak odtworzyć smaki znane z wakacji i przenieść je do Polski – wyjaśnia Teo Vafidis, szef kuchni, autor książki „Filozofia smaku”. – Grecka kuchnia jest bardzo prosta. Najważniejsze jest wykorzystanie...

Read More
Przepis na mistrzowską szarlotkę
Sie08

Przepis na mistrzowską szarlotkę

Ta mistrzowska szarlotka wyróżnia się spośród wszystkich pozostałych przepisów tradycyjnych. Została ona zdekonstruowana – każdy składnik podawany jest osobno. Deser nawiązuje do naszej tradycji, opierając się o produkty typowo polskie, tj. jabłko, pigwę, trawę żubrową, jarmuż. Dodawana jest także gałązka z czekolady, która nawiązuje do bogactwa polskich lasów. Wypowiedź: Michał Iwaniuk, Pastry Chef Czekolada Café w Airport Hotel...

Read More
Wielkanocne pieczenie łączy pokolenia
Kwi15

Wielkanocne pieczenie łączy pokolenia

Zdaniem niemal wszystkich Polaków (88%) pieczenie łączy pokolenia*. Szczególnie widoczne i doświadczalne jest to w okresie Wielkanocy. Wnuki dekorują babki i mazurki pod czujnym okiem babci, a dzieci ot tak… prosto z serca pomagają mamom w odmierzaniu składników i wygniataniu ciasta. Tym samym kuchnia staje się miejscem łączenia tradycyjnych receptur z nowoczesnością wprowadzaną przez najmłodszych. Klasycznymi wielkanocnymi...

Read More