Peruwiańska zupa rozgrzewająca
sty12

Peruwiańska zupa rozgrzewająca

Peruwiańska zupa, to doskonały przepis na proste i smaczne danie. Składniki, których potrzebujemy są znane i powszechnie lubiane. Zupa jest na bazie rosołu wołowego, a jej główne składniki to dynia, kolendra, por, seler i marchewka. Co ciekawe Peruwiańczycy zazwyczaj jedzą ją w zimowe wieczory. Źródło: Newsrm.tv

Read More
Jak przyrządzić idealny stek?
lut12

Jak przyrządzić idealny stek?

Jedni je smażą, inni później jeszcze pieką a jeszcze inni grillują. Sposobów i przepisów na przyrządzenie steku jest wiele. Który sprawi, że z mięsa wydobędziemy najlepszy smak? Swój sekret zdradził Łukasz Murawski, supervisor w restauracji Blue Cactus. – Przepis na idealny stek to na pewno wybór idealnego mięsa. W przypadku polędwicy wołowej najlepszym rozwiązaniem będzie polędwica sezonowana. Trzeba ją oczyścić ładnie z błon....

Read More
Kuchnia brazylijska ma szansę stać się popularna na świecie dzięki mistrzostwom w piłce nożnej
mar11

Kuchnia brazylijska ma szansę stać się popularna na świecie dzięki mistrzostwom w piłce nożnej

Odkąd składniki wielu egzotycznych potraw stały się dostępne, Polacy chętnie zaczęli sięgać po dania z innych krajów. W tym roku, według raportu Trendy w Smaku, na świecie dominować będą, dobrze znane również Polakom, kuchnie – meksykańska i indyjska. Popularność dzięki mistrzostwom świata w piłce nożnej zyskać może także nie do końca odkryta kuchnia brazylijska. Firma McCormick & Company, właściciel polskiej marki Kamis,...

Read More
Ruch Miłośników Slow Food
mar27

Ruch Miłośników Slow Food

„Slow Food” encyklopedia Kuchni TV definiuje jako ruch zapoczątkowany we Włoszech, którego głównym założeniem jest celebrowanie i pielęgnowanie smaku potraw oraz promowanie regionalnej, naturalnej żywności. Stoi on w opozycji do jedzenia typu „fast food”, czego odzwierciedleniem jest nazwa. W internetowej encyklopedii Wikipedii hasło „Slow Food” wyjaśnione zostało jako: „organizacja i...

Read More
Amerykanizacja w kuchni
mar22

Amerykanizacja w kuchni

Wszystkie dyskursy składające się na pierwszy blok tematyczny wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych i składają się na proces tzw. „amerykanizacji”. Według definicji zawartej w Słowniku języka polskiego PWN jest to „wprowadzenie wzorów, zwyczajów amerykańskich, amerykańskiego stylu życia; wywieranie wpływu na kogoś, by nabrał cech Amerykanina, stał się Amerykaninem”. Mając na uwadze tematykę kultury jedzenia,...

Read More
„Fast food” i „junk food”
mar13

„Fast food” i „junk food”

Jedzenie podawane w restauracjach McDonald’s należy do kategorii „fast food”. Według definicji zawartej w Słowniku poprawnej polszczyzny „fast food” to szybko przyrządzane jedzenie oraz miejsce, w którym można je kupić. Encyklopedia Kuchni TV terminem „fast food” określa: „Jedzenie, które jet przyrządzane i podawane w bardzo szybki sposób z reguły w samoobsługowych restauracjach”....

Read More