Po obiadowe racuchy ziemniaczane Karola Okrasy
Niezjedzone ziemniaki, za dużo przygotowanego sosu, czy zbyt dużo kupionych warzyw – każdemu z nas zdarza się wyrzucać jedzenie. Według najnowszych danych niemal 35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są pieczywo i wędliny. Czy takie jedzenie można wcześniej uratować. Sposób na to zna Karol Okrasa. – Nie marnować jedzenia możemy wtedy kiedy zaplanujemy...
Sekret domowego rosołu
Niedzielny rosół to dla niektórych rodzin już tradycja. Zrobienie tej zupy nie jest pracochłonne, jednak jest czasochłonne. Jak ugotować dobry rosół? Przede wszystkim podstawą jest dobre mięso, kupione najlepiej na rynku u sprawdzonych sprzedawców. Warto zwrócić również uwagę na wybór włoszczyzny. Szef kuchni restauracji Stara Kamienica Adam Kowalczyk poleca dodać do zupy odrobinę szafranu i imbiru. Źródło:...
Kasza jaglana powraca na polskie stoły. Ma wiele właściwości zdrowotnych
Kasza jaglana bije rekordy sprzedaży. Choć jej tradycja w polskiej kuchni sięga setek lat, to do tej pory przegrywała z ryżem, makaronem i ziemniakami. Rośnie zainteresowanie zdrowym trybem życia, a co za tym idzie – coraz więcej ludzi zaczyna odkrywać zalety kaszy jaglanej. Ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze, lekkostrawność i aromatyczny smak nazywana jest królową kasz. – Przede wszystkim powróciła moda na kasze i taką...
Owoce morza to wciąż rzadkość na polskich stołach. Polak zjada ich ćwierć kilograma rocznie
Polacy spożywają śladowe ilości owoców morza, głównie z powodu wysokiej ceny i braku tradycji kulinarnej. W przeliczeniu na jednego mieszkańca konsumpcja ryb i owoców morza w Polsce wynosi rocznie ponad 12 kg, z czego owoce morza to zaledwie 1/4 kg. Oprócz najpopularniejszych w Polsce krewetek, które są dostępne w sklepach w postaci mrożonej, pozostałe owoce morza spożywamy głównie w restauracjach i sushi barach. – Z owocami...
Kulinarne nawyki Polaków
Doniesienia o nawykach żywieniowych Polaków mogą niemalże przerazić. Jak cytuje portal kuchnia.tv: „Według badań przeprowadzonych w lipcu i sierpniu 2008 roku przez TNS OBOP, aż 46% Polaków cierpi na nadwagę i otyłość, a 3% na niedowagę. Te liczby z roku na rok dramatycznie ulegają zmianie, na niekorzyść naszego stanu zdrowia.”. Z kolei z raportu fundacji Ipsos Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków. Edycja 2009 wynika,...
Tradycyjna kuchnia polska
„54% Polaków z przekonaniem deklaruje, że «kocha jeść».” – takie zdanie jest jednym z bardzo wielu znajdujących się w badaniach agencji Pentor, które potwierdzają polską miłość do jedzenia. Szczególnie upodobaliśmy sobie potrawy z naszych narodowych przepisów. Dyskurs tradycyjnej polskiej kuchni jest obecny we wszystkich mediach i wielu domach. Polacy są wyjątkowo przywiązani do swojej historii i zwyczajów...
Ostatnio komentowane