Kulinarne nawyki Polaków

Doniesienia o nawykach żywieniowych Polaków mogą niemalże przerazić. Jak cytuje portal kuchnia.tv: “Według badań przeprowadzonych w lipcu i sierpniu 2008 roku przez TNS OBOP, aż 46% Polaków cierpi na nadwagę i otyłość, a 3% na niedowagę. Te liczby z roku na rok dramatycznie ulegają zmianie, na niekorzyść naszego stanu zdrowia.”. Z kolei z raportu fundacji Ipsos Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków. Edycja 2009  wynika, że prawie siedemdziesiąt pięć procent rodaków wysoko ocenia swój sposób odżywiania. Swój osąd opierają głównie na fakcie, że jadają trzy posiłki dziennie, a podstawowym jest śniadanie. Polska dieta ewoluuje i, jak twierdzą dietetycy, zmienia się na lepsze. Cały czas jednak dominują w niej ciężkie, kaloryczne potrawy. Wynika to częściowo z przywiązania Polaków do tradycji, o czym pisałam we wcześniejszym artykule Tradycyjna kuchnia polska. Przede wszystkim jednak, co podkreślają specjaliści, polska dieta jest przystosowana do życia, jakie wiedli nasi przodkowie: mroźnych zim, częstych polowań, ciężkiej pracy, dużej ilości ruchu. W skrócie: ogromnego zapotrzebowania na treściwe posiłki bogate w kalorie. Obecnie nawyki pozostały, jednak ruch ogranicza się do przejścia z domu do samochodu, a wysiłek do przeniesienia zakupów.

Pojęcie kultury jedzenia, choć jeszcze mało popularne w publikacjach naukowych, na stałe wpisało się we współczesną debatę publiczną. Kulinaria stały się jednym z wiodących tematów kulturalnych w mediach, ogólnoświatowym trendem, który mocno utrzymuje się w Polsce. W polskich warunkach jest to jednak, jak mi się wydaje, zaciekawienie pobieżne. Zainteresowanie kuchnią sprowadza się do obejrzenia kilku programów w telewizji i marzeń o lepszym gotowaniu. Nadal jednak tkwimy w starych przyzwyczajeniach i nie mamy świadomości tego, co jemy. Pozostaje nam jedynie czekać na polski odpowiednik rewolucjonisty Jamie’ego Olivera, który pokaże nam, co oznacza prawdziwy smak.

Autor: Ewa Iwańska

Author: admin

Share This Post On