Amerykanizacja w kuchni
mar22

Amerykanizacja w kuchni

Wszystkie dyskursy składające się na pierwszy blok tematyczny wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych i składają się na proces tzw. „amerykanizacji”. Według definicji zawartej w Słowniku języka polskiego PWN jest to „wprowadzenie wzorów, zwyczajów amerykańskich, amerykańskiego stylu życia; wywieranie wpływu na kogoś, by nabrał cech Amerykanina, stał się Amerykaninem”. Mając na uwadze tematykę kultury jedzenia,...

Read More
„Fast food” i „junk food”
mar13

„Fast food” i „junk food”

Jedzenie podawane w restauracjach McDonald’s należy do kategorii „fast food”. Według definicji zawartej w Słowniku poprawnej polszczyzny „fast food” to szybko przyrządzane jedzenie oraz miejsce, w którym można je kupić. Encyklopedia Kuchni TV terminem „fast food” określa: „Jedzenie, które jet przyrządzane i podawane w bardzo szybki sposób z reguły w samoobsługowych restauracjach”....

Read More