Amerykanizacja w kuchni
Mar22

Amerykanizacja w kuchni

Wszystkie dyskursy składające się na pierwszy blok tematyczny wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych i składają się na proces tzw. “amerykanizacji”. Według definicji zawartej w Słowniku języka polskiego PWN jest to “wprowadzenie wzorów, zwyczajów amerykańskich, amerykańskiego stylu życia; wywieranie wpływu na kogoś, by nabrał cech Amerykanina, stał się Amerykaninem”. Mając na uwadze tematykę kultury jedzenia,...

Read More
“Fast food” i “junk food”
Mar13

“Fast food” i “junk food”

Jedzenie podawane w restauracjach McDonald’s należy do kategorii “fast food”. Według definicji zawartej w Słowniku poprawnej polszczyzny “fast food” to szybko przyrządzane jedzenie oraz miejsce, w którym można je kupić. Encyklopedia Kuchni TV terminem “fast food” określa: “Jedzenie, które jet przyrządzane i podawane w bardzo szybki sposób z reguły w samoobsługowych restauracjach”....

Read More