Michel Moran zdradza tajniki czterech kuchni świata
Sty04

Michel Moran zdradza tajniki czterech kuchni świata

Jak Włochy to makaron, sery to tylko francuskie, w Grecji próbujemy oliwek, a w Hiszpanii chorizo – to typowe produkty, które kojarzą nam się z tymi krajami. Bogactwo smaków jest jednak o wiele większe. Michel Moran wyjaśnia, czego warto spróbować i jak to wybrać. – Jeżeli myślimy o kuchni włoskiej, to co jest w niej najważniejsze? Pomidor. Do wyboru mamy wiele rodzajów. Niektóre są typowe do sałatek lub na sosy. Pomidor to...

Read More
Polacy coraz częściej sięgają po super foods i zdrową żywność. Segment ten wciąż jednak ma niewielki udział w rynku spożywczym
Gru04

Polacy coraz częściej sięgają po super foods i zdrową żywność. Segment ten wciąż jednak ma niewielki udział w rynku spożywczym

Rynek zdrowej żywności choć rozwija się w Polsce dynamicznie, to wciąż stanowi tylko ułamek procenta rynku spożywczego. Na przeszkodzie szybszego rozwoju stoją przede wszystkim ceny produktów, czasem nawet dwukrotnie wyższe w stosunku do konwencjonalnej żywności. Rynek jednak będzie dynamicznie rósł – podkreślają przedstawiciele Purella Food. Wskazują na to przykłady z sąsiednich rynków. Kluczem do sukcesu jest edukacja konsumentów....

Read More
Lewoskrętna witamina C to zwykła blaga
Gru03

Lewoskrętna witamina C to zwykła blaga

Ponad 70 proc. Polaków sięga po suplementy diety. Rokrocznie wydajemy na nie około 4 mln złotych i plasujemy się pod tym względem w europejskiej czołówce – wynika z najnowszego raportu Instytutu Ochrony Zdrowia. Przebijają nas tylko Francuzi. Regularnie na rynku pojawia się nowe remedium na różne dolegliwości, którego zażycie ma sprawić cud, np. zielony jęczmień, czystek, koenzym Q 10, srebro koloidalne. Warto pamiętać jednak,...

Read More
Co warto wyczytać z etykiety na wodzie?
Wrz16

Co warto wyczytać z etykiety na wodzie?

Etykieta na opakowaniu wody jest bardzo ważnym źródłem informacji. Dzięki niej możemy dokonywać świadomych wyborów przy zakupie. Nawyk czytania etykiet jest ważnym krokiem do świadomego odżywiania. Czytając etykietę sprawdzamy z jakiego źródła pochodzi. Nazwa, która sugeruje jakąś miejscowość, nie musi oznacza źródła z tej miejscowości. Patrzymy również na skład tej wody. Mamy wody nisko, średnio i mocnozmineralizowane, warto je...

Read More
Możesz zrobić kawę jak bariści. Oto ich sekrety
Wrz15

Możesz zrobić kawę jak bariści. Oto ich sekrety

W zaciszu własnego domu można przyrządzić wyjątkową kawę, tak jak profesjonalny barista. 90 proc. smaku zyskujemy świeżym zmieleniem. Co zresztą? Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad. – Nie ma jednego przepisu na idealną kawę, bo każdy z nas jest inny i mamy różne preferencje smakowe, ale są ogólne zasady, które należy stosować. Bardzo dobrze jest zmielić kawę bezpośrednio przed zaparzeniem. Musimy mieć te odrobinę...

Read More
Znamy tajemnice chińskiej kuchni
Wrz14

Znamy tajemnice chińskiej kuchni

Wystarczą trzy podstawowe składniki i to dzięki nim potrawy zyskują zupełnie inny smak. Imbir, czosnek i por – to podstawowe składniki chińskich dań. Jak ich używać i o czym jeszcze nie możemy zapomnieć? – Kuchnia chińska jest jak klocki LEGO. Jest dosyć swobodna jeżeli chodzi o kompozycje, natomiast są trzy składniki, które są bardzo często używane: imbir, czosnek i por. Bardzo często różne sosy są tworzone na ich bazie – mówi...

Read More