Home Aktualności Warzywa w sklepie online – pomysł na zdrowe przekąski

Warzywa w sklepie online – pomysł na zdrowe przekąski

przez Andrzej
zdrowe warzywa

Wiele osób kojarzy warzywa z koszmarem dzieciństwa. Tymczasem w sklepach dostępnych jest tyle rozmaitych wersji warzyw, że każdy jest w stanie znaleźć swoje ulubione gatunki. Warto po nie sięgać, ponieważ dostarczają wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zaopatrz swoją spiżarnię w świeże warzywa i zaplanuj, jak wykorzystasz je w smacznej odsłonie. Skorzystaj z poniższych wskazówek.

1. Świeże warzywa – wartości odżywcze

2. Mrożone warzywa w sklepie online – czy warto?

3. Warzywa zielone w twojej kuchni

4. Poznaj moc czerwonych warzyw

5. Postaw na fioletowe warzywa!

Dobrym pomysłem są kupione warzywa w sklepie online. Dzięki wygodnej dostawie możesz zrobić zapas bez obaw, czy wszystkie potrzebne artykuły spożywcze będą w markecie, do którego się udasz.

Świeże warzywa – wartości odżywcze

Owoce i warzywa to artykuły spożywcze, które leżą u podstaw każdej piramidy zdrowego żywienia. Oznacza to, że w dziennym jadłospisie powinny pojawić się przy okazji każdego posiłku. Szeroki asortyment produktów sprawia, że nie tylko dopasujesz najlepszy smak dla każdego domownika, ale również wykreujesz wiele interesujących smaków. Na terenie Warszawy i innych polskich miast możesz skorzystać z zakupów z dostawą do domu, pod same drzwi.

Największą zaletą warzyw jest bogactwo witamin i składników mineralnych. Na uwagę zasługują przede wszystkim:

  • witamina A, witaminy z grupy B oraz witaminy C, E, K i PP,
  • minerały: wapń, sód, potas, mangan, żelazo, cynk, fluor i wiele innych – budulec kości i zębów, podstawa prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych,
  • błonnik – składnik wspomagający trawienie i przyswajanie składników odżywczych,
  • woda – wśród warzyw o wysokiej zawartości wody królują: ogórek, pomidor, rzodkiewka, cukinia.

Poszczególne owoce i warzywa różnią się dość znacznie kalorycznością i składem, jednak nie ulega wątpliwości, że w prawidłowo zbilansowanej diecie są po prostu niezbędne.

Mrożone warzywa w sklepie online – czy warto?

To, że świeże warzywa są zdrowe, nie wzbudza z reguły zastrzeżeń. Wiele osób ma jednak wątpliwości, czy taka sama zasada dotyczy mrożonek. Okazuje się, że tak: zamrożone w odpowiednim czasie jarzyny zachowują wysoką zawartość składników odżywczych, także cennych witamin i składników mineralnych. Przydadzą się jesienią, zimą i wczesną wiosną, kiedy pod względem wartości górują nad asortymentem dostępnym w sklepach. Dodatkowo skrócisz dzięki nim proces przygotowywania codziennych posiłków.

W okresie jesienno-zimowym możesz wykorzystywać także warzywa, które dobrze przechowują się w warunkach piwniczych. To przede wszystkim włoszczyzna – do domu zamówisz ją poprzez zakupy online, na przykład seler, pietruszka czy marchew z dostawą do domu, a także ziemniaki czy buraki.

Jako źródło dostaw wybieraj sprawdzony sklep lub warzywa prosto od rolników. Na stronie oferującej dostawy podaj adres i kod pocztowy, aby poznać koszt dowozu na terenie Warszawy. Bardzo często wystarczy już 1 kg, aby dostawa była na wyciągnięcie ręki.

Warzywa zielone w twojej kuchni

Ostatnie kilka sezonów to ogromna popularność zielonych warzyw, do których zaliczają się wszelkiego rodzaju sałaty oraz inne warzywa liściaste oraz zioła. Wszystkie one są bogate w luteinę, witaminę C, K oraz kwas foliowy. Za zielone zabarwienie odpowiedzialny jest chlorofil – barwnik, który w ludzkim organizmie wykazuje działanie oczyszczające i antyoksydacyjne.

Zielone warzywa są niskokaloryczne, dlatego poleca się je w dietach odchudzających. Do najpopularniejszych zaliczane są:

  • wszelkie rodzaje sałat,
  • szpinak i jarmuż,
  • kapusta włoska i brukselka,
  • por,
  • brokuł,
  • zielony groszek,
  • fasolka szparagowa i szparagi,
  • ogórki.

Dla niektórych warzywa takie jak jarmuż, roszponka czy rukiew wodna to nowe produkty, ale prawda jest taka, że w kuchni staropolskiej były znane dużo wcześniej.

Poznaj moc czerwonych warzyw

Swój charakterystyczny kolor czerwone warzywa zawdzięczają zawartości karotenoidów, czyli czerwonych barwników. Szczególnie wartościowe jest sześć spośród nich. To: alfa- i beta-karoten, beta-kryptoksantyna, luteina, zeaksantyna i likopen. Wykazują ona dobroczynny wpływ na organizm – między innymi działają na niego ochronnie, poprawiają kondycję skóry i wspierają przebieg procesów regeneracyjnych.

Występujący obficie w czerwonych warzywach likopen jest również naturalnym przeciwutleniaczem wspierającym pracę serca. Zmniejsza ryzyko zawału i nowotworu, poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i obniża poziom złego cholesterolu. Do najzdrowszych czerwonych warzyw zalicza się:

  • pomidory,
  • papryka,
  • rzodkiewka.

Czasami do tej grupy klasyfikowana jest również czerwona marchew. Czerwonymi warzywami możesz wypełnić śniadaniówkę, przygotować za ich pomocą smaczne przekąski lub aromatyczne sosy. To także podstawa węgierskiego leczo.

Postaw na fioletowe warzywa

Kolejną ciekawą grupą produktów są fioletowe warzywa. Ich wspólnym mianownikiem są antocyjany – barwniki przeciwdziałające nadciśnieniu, chorobom układu moczowego i wirusom. Kluczowe warzywa to:

  • czerwona kapusta,
  • bakłażan,
  • fasola,
  • buraki,
  • czerwona cebula.

Te warzywa to kolejny punkt wyjścia do wielu smacznych dań.

related articles

2 komentarze

Owoce, warzywa i zboża produkowane przy użyciu środków ochrony roślin są bezpieczne dla konsumentów | Magazyn Pepper - Kuchnie świata Przepisy Kulinaria 31 sierpnia 2021 - 23:25

[…] Konsument nie powinien mieć żadnych obaw, wybierając się po owoce i warzywa do sklepu czy na bazar. Rolnicy, którzy świadomie stosują środki ochrony roślin, dokładnie wiedzą, czemu one […]

Odpowiedź
Dlaczego warto wybierać produkty sezonowe? | Magazyn Pepper - Kuchnie świata Przepisy Kulinaria 31 sierpnia 2021 - 23:34

[…] zawartość wspomnianych witamin, składników mineralnych oraz substancji biologicznie czynnych. Warzywa i owoce sezonowe, a dodatkowo najlepiej również lokalne, mogą się poszczycić także znakomitym smakiem, zwykle […]

Odpowiedź

Napisz komentarz