Home Aktualności Oliwa extra virgin: Jak rozpoznać prawdziwą jakość?

Oliwa extra virgin: Jak rozpoznać prawdziwą jakość?

przez Andrzej
Oliwa extra virgin

Oliwa extra virgin to bardzo popularny składnik kuchni śródziemnomorskiej, który zyskuje swoich fanów także w innych częściach świata. Nic dziwnego, ponieważ to prawdziwy klejnot zdrowego żywienia i walorów smakowych. Tak duża popularność tego produktu sprawiła, że można go dostać praktycznie wszędzie, jednak należy pamiętać, że nie wszędzie warto.

Dlaczego? Tylko najlepsze oliwy mają właściwości zdrowotne i będą miały pozytywny wpływ na smak gotowanych przez nas potraw. W poniższym artykule dokładnie omawiamy, na co zwrócić uwagę podczas zakupu tego typu produktu w sklepie, a równocześnie podpowiadamy, że dużym uznaniem klientów cieszy się oliwa extra virgin Vertego.

Oliwa extra virgin – wybieramy najlepszą

Dobra oliwa extra virgin to prawdziwy rarytas w kuchni, który niesie za sobą szereg korzyści różnego rodzaju. Dla laika w tym temacie rozpoznanie produktu, który jest faktycznie wart kupienia, może być nie lada wyzwaniem, dlatego przychodzimy Ci z pomocą! Poniżej przedstawiamy najważniejsze kryteria, którymi powinieneś się kierować podczas zakupu. Wystarczy zapamiętać tę listę, by w przyszłości uniknąć błędu.

Ciemne lub nieprzezroczyste opakowanie

Oliwa extra virgin jest z natury bardzo wrażliwa na światło, dlatego powinna być przechowywana w odpowiedni sposób. Butelka musi być ciemna, a wręcz nieprzezroczysta, by chronić produkt przed działaniem promieni UV. Oliwa z oliwek – sklep Vertego przywiązuje ogromną wagę do kwestii prawidłowego przechowywania tego typu produktu, dlatego zakupy tam są w pełni bezpieczne.

Zwracaj uwagę na datę ważności

Oliwa extra virgin Vertego, a także od każdego innego producenta, ma ograniczoną trwałość. Podczas zakupu szczególnie zwracaj uwagę na datę ważności, aby do Twojego koszyka trafiały tylko świeże, dobre produkty. Unikaj oliw, które mają krótką datę.

Kraj pochodzenia

Region ma wpływ na jakość oliwy. Największym uznaniem konsumentów cieszą się produkty z Włoch, Hiszpanii i Grecji. Oprócz kraju pochodzenia zwracaj też uwagę na producenta, bo każdy może dostarczać produkty różnej jakości. Oliwa z oliwek sklep Vertego jest miejscem, które sprzedaje tylko sprawdzone towary wysokiej jakości, dlatego, jeśli czujesz, że sam możesz mieć problem z wyborem sklepu, szczerze polecamy Vertego.

Jakość poświadczona certyfikatem

Dobre oliwy extra virgin mogą być certyfikowane przez światowe organizacje, m.in. International Olive Council bądź lokalnych producentów. Znalezienie odpowiedniego znaczka na etykiecie może być dobrym sygnałem.

Cena

Nie ma co się oszukiwać. Cena najczęściej idzie w parze z jakością, dlatego, jeśli widzisz podejrzanie tanią oliwę extra virgin, zastanów się dwa razy, czy na pewno chcesz włożyć ją do swojego koszyka.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości w wyborze oliwy, warto udać się do sklepów, które specjalizują się w sprzedaży tego typu produktów. Uzyskasz tam wszystkie niezbędne informacje, a sprzedawcy z pewnością pomogą Ci wybrać najlepszy, a przede wszystkim najzdrowszy towar. Ten produkt bez wątpienia dokona rewolucji w Twojej kuchni!

related articles

Napisz komentarz