ZUPA OSTRO – KWAŚNA Z KREWETKAMI

2 kawałki twarogu sojowego (ew. 20 dkg sera żółtego),
3 pędy bambusa,
4 suszone chińskie grzyby,
średnia cebula,
1,5 łyżki smalcu,
0,5 l rosołu,
10 dkg krewetek,
2 łyżki sosu sojowego,
kostka rosołu z drobiu,
3 łyżki octu winnego,
ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu,
1,5 łyżki mąki kukurydzianej (ziemniaczanej),
jajo,
pół łyżeczki oleju sezamowego
1. Każdy kawałek twarogu sojowego podzielić na 8 małych symetrycznych części. Bambus posiekać w makaron. W filiżance z ciepłą wodą namoczyć na 15 min, grzyby. Rozpuścić kostkę rosołu w niewielkiej ilości wody. Grzyby posiekać, zachować wodę z moczenia.
2. W rondlu rozgrzać smalec. Do stopionego smalcu dodać bambus, grzyby i cebulę. Smażyć 2 min. stale mieszając na dość silnym ogniu. Następnie zalać rosołem i zagotować.
3. Do gotującego się rosołu dodać twaróg sojowy (żółty ser dodać po ugotowaniu zupy), obrane ze skorupek krewetki i wodę z grzybów, Jeszcze raz doprowadzić do temperatury wrzenia i dodać sos sojowy, rosół z kostki, ocet i pieprz. Gotować 3 min. na wolnym ogniu. Na końcu zagęścić mąką rozprowadzoną w trzech łyżkach zimnej wody.
4. Ubijać 15 sek. jajko w misce, a następnie wlać wolno wąskim strumieniem do gotującej się zupy, mieszając stale jej powierzchnię widelcem, Dodać olej sezamowy, zamieszać i podawać.

Author: admin

Share This Post On