ZUPA Z PULPECIKAMI RYBNYMI

20 dkg ryby,
A – białko,
szczypta imbiru,
łyżeczka soli,
łyżeczka białego wytrawnego wina,
szczypta glutasoli,
łyżka mąki kukurydzianej (ziemniaczanej),
1 l rosołu,
pół szklanki posiekanej zieleniny;
B – łyżeczka soli,
łyżka wytrawnego wina,
szczypta glutasoli

1. Sprawioną rybę pokrajać na małe kawałki i przetrzeć przez rzadkie sito, dodając stopniowo 5 łyżek wody (lub zemleć).
2. Lekko ubić białko, Dodać do przetartej ryby wraz z przyprawami A, rozprowadzając mąkę w pięciu łyżkach zimnej wody. Dobrze wymieszać. Uformować małe pulpeciki i włożyć je ostrożnie do wrzącego rosołu.
3. Usunąć z zupy szumowiny. Dodać zieleninę. Podawać.

Author: admin

Share This Post On