ZUPA Z KURCZĘCIA I ZIELONEGO GROSZKU

15 dkg piersi kurczęcia,
2 białka,
łyżeczka soli,
20 dkg zielonego groszku,
łyżka tłuszczu z kurczęcia,
pół łyżeczki glutasoli,
2 łyżki mąki kukurydzianej (ziemniaczanej),
0,5 l rosołu

1. Mięso posiekać, Białka ubić z 1/3 ilości soli i polową mąki. Wymieszać z pokrajanym mięsem.
2. Podgrzewać w rondelku pół szklanki rosołu i mieszając dodawać kawałki kurczęcia, trzymając rondelek stale na ogniu. Mieszać i gotować, aż płyn zgęstnieje i zabieli się. Ogień zmniejszyć i trzymać rondelek na płytce, aby potrawa nie ostygła.
3. Groszek wrzucić na wrzącą wodę i gotować 20 min. Osączyć i przetrzeć lub zemleć.
4. W większym rondlu podgrzać pozostały rosół, dodać resztę soli, glutasól i puree z groszku. Mieszając dodać resztę rozprowadzonej w wodzie mąki; gdy zupa zgęstnieje, dodać tłuszcz z kurczęcia; powinna mieć zielony kolor.
5. Rosół z groszkiem przelać do dużej wazy. W środku ostrożnie umieścić kawałki kurczęcia z białą zupą. Podawać ostrożnie. Zupa powinna być w dwóch kolorach; białym i zielonym.

Author: admin

Share This Post On