25 dkg schabu bez kości,
3 zielone cebulki-dymki lub pół pęczka szczypiorku,
2 plastry lub pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,
2 strąki papryki zielonej,
3 strąki papryki czerwonej,
4 duże ząbki czosnku,
1,5 łyżeczki słodkiej pasty sojowej,
łyżka ostrej pasty sojowej lub 2 łyżki sosu sojowego + strączek chilli,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżeczki cukru,
3 łyżki oleju arachidowego (słonecznikowego)
1. Schab umyć, osuszyć ściereczką i dusić 20 min. z dodatkiem wina, imbiru i cebulki. Schłodzić i pokrajać w plastry grubości 0,5 cm.
2. Ze strąków papryki usunąć gniazda nasienne i pokrajać ją w kawałki o boku ok. 2,5 cm.
3. Pokrajać czosnek w plasterki wzdłuż ząbków.
4. W niewielkiej miseczce wymieszać słodką pastę sojową z sosem sojowym i ostrą pastą sojową.
5. Na patelni rozgrzać olej arachidowy i smażyć mięso 1 min. Następnie dodać czosnek i paprykę; smażyć dalej, mieszając, następną minutę. Przełożyć wszystko z patelni do innego naczynia. W pozostałym oleju smażyć 10 sek. mieszaninę pasty sojowej. Ponownie włożyć mięso, dobrze wymieszać i podawać.