Home Aktualności Rosół z mięsa wołowego

Rosół z mięsa wołowego

przez Andrzej

Do przygotowania 4 porcji rosołu wołowego potrzebne będzie:

800 g mięsa (krzyżowa)

250 g kości wołowych

50 g opieczonej wątroby

50 g cebuli

80 g pietruszki

40 g selera

liść włoskiej kapusty

suszony grzyb (borowik)

4 ziarna fasoli jasiek

50 g pomidora

ewentualnie różyczka kalafonia, kilka ziaren pieprzy, mały listek laurowy, sól

I sposób:

Umyte mięso zalać zimną wodą (2 l); po zagotowaniu nie szumować. Umyte kości włożyć do innego naczynia, zalać wrzącą wodą i, gdy tylko woda ponownie zawrze, kości wyjąć, przelać zimną wodę i włożyć do garnka z gotującym się mięsem. Dodać oczyszczone i dobrze umyte warzywa i przyprawić, gotować na bardzo małym ogniu.

II sposób:

Oczyszczone i wypłukane warzywa drobno pokrajać, podrumienić kilka minut na tłuszczu, dodać do gotującego się mięsa z kośćmi i gotować tak, jak poprzednio.

III sposób:

Umyte kości zalać zimną wodą (z kości szpikowe wyjąć szpik) i postawić na małym ogniu. Po zagotowaniu się wody dodać mięso i oczyszczone warzywa, gotować – jak poprzednio. Surowy szpik pokrajać w kostkę i włożyć do garnka na kilka minut przed zakończeniem gotowania rosołu. Taki sposób gotowania powoduje, że ugotowane mięso jest bardzo soczyste.

IV sposób:

W pewnych wypadkach można również przyrządzić dobry rosół z ekstraktów mięsnych (kostki rosołowe), postępując zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Rosół podawać w filiżankach z dodatkami.

related articles

Napisz komentarz