Kuchnia filipińska jest bardzo urozmaicona i w jej menu znaleźć można wiele potraw z innych krajów, dlatego też przedstawione tutaj potrawy są charakterystyczne wyłącznie dla tej kuchni i ją jedynie reprezentują.
W kuchni Filipin znajdują odbicie tradycje historyczne tych wysp – mianowicie duże wpływy hiszpańskie. Wiele jest potraw, zwłaszcza rybnych, które bardzo często spotyka się w krajach śródziemnomorskich. Niezależnie jednak od tego istnieje wiele potraw stanowiących specjalność kuchni filipińskiej. Oprócz lumpil (filipińska odmiana chińskich wiosennych naleśników z mięsem) kuchnia ta słynie z lechon (czyt. leczon) – czyli prosięcia pieczonego na rożnie w całości.
Tak jak we wszystkich kuchniach orientalnych, podstawą każdego, niemal posiłku w filipińskim menu jest ryż: jako danie samodzielne lub jako nieodzowny dodatek do potraw mięsnych i warzywnych. Ze względu na wyspiarski charakter kraju, ogromne zastosowanie mają również wszelkie „owoce morza”.
Większośoi posiłków towarzyszy przeważnie bardzo smaczne filipińskie piwo lub luba – na pój alkoholowy, produkowany ze sfermentowanego mleczka kokosowego.
Dla nas przygotowywanie dań filipińskich może nastręczać niejakie trudności, ze względu na brak orzechów kokosowych, które stanowią bardzo charakterystyczny składnik większości potraw, jednak zamieszczam też kilka przepisów, które nie wymagają tego składnika, a ich przygotowanie nie jest zbyt trudne.