ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW

15 dkg chudej wieprzowiny,
duży zielony ogórek,
4 szklanki rosołu;
A – łyżeczka sosu sojowego,
szczypta imbiru,
łyżka wytrawnego wina (sherry),
3 łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej);
B – łyżka wytrawnego wina (sherry),
2 łyżeczki soli,
szczypta glutasoli,
pół łyżki sosu sojowego,
szczypta pieprzu

1. Wieprzowinę pokrajać w kawałki o boku ok, 2 cm. Zamarynować w sosie sojowym zmieszanym z winem i imbirem rozprowadzonym w łyżce wody. Odstawić w chłodne miejsce.
2. Ogórek obrać i pokrajać w ukośne plastry.
3. Zagotować rosół. Mięso obtoczyć w mące, otrzepać jej nadmiar i po jednym kawałku (aby uniknąć zlepienia) wrzucać do wrzącej zupy.
4. Gdy mięso będzie miękkie, dodać ogórek i przyprawy B, zamieszać i natychmiast podawać.

Author: admin

Share This Post On