ZUPA Z KARPIA W BARANIM ROSOLE

0,75 kg baraniny,
2 plastry lub pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,
2 duże ząbki czosnku,
cebula,
łyżeczka soli,
0,5 kg sprawionego karpia,
pół kieliszka wytrawnego białego wina (lub sherry),
pół łyżeczki glutasoli,
łyżka posiekanego szczypiorku lub 3 dymki

1. Baraninę pokrajać w kawałki o boku ok. 2 cm. Włożyć do rondelka z wrzącą wodą i gotować 5 min. Wodę z gotowania wylać. Mięso zalać świeżą zimną wodą (3/4 l) i dodać pokrajaną w plastry cebulę, czosnek, imbir i sól. Gotować 2 godz. na wolnym ogniu.
2. Rybę pokrajać na kawałki tej samej wielkości, co baraninę. Umieścić je na metalowym sicie (takim, jak do smażenia frytek) i zanurzyć na 2 min, w rondlu z wrzątkiem, Osączyć z wody.
3. Rybę włożyć do baraniny i rosołu, dodając jednocześnie wino (sherry) i szczypiorek. Zamieszać i podgotować 1 min. Przelać zupę do ogniotrwałej wazy, którą następnie umieścić w naczyniu do gotowania na parze. Gotować 10 min. na silnym ogniu. Podawać w tej samej wazie.

Author: admin

Share This Post On