20 dkg piersi kurczęcia,
pół łyżeczki soku imbirowego,
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,
łyżka wytrawnego wina,
pęd bambusa (ew. pół rzepy lub kalarepy),
2 chińskie grzyby,
średni świeży ogórek,
5 dkg szynki,
12 ziaren bobu,
1,5 l rosołu;
A – 2,5 łyżeczki soli,
pół kieliszka wytrawnego białego wina,
szczypta glutasoli
1. Pokrajać w paski mięso oraz bambus (rzepę, kalarepę), ogórek i namoczone uprzednio grzyby. Szynkę pokrajać na 8 kawałków. Kurczę polać sokiem imbirowym i winem. Odstawić na 15 min. w chłodne miejsce.
2. Zagotować rosół. Mięso posypać mąką ziemniaczaną i włożyć do rosołu. Gotować stale mieszając, aby nie dopuścić do sklejenia się kawałków kurczęcia; od czasu do czasu usuwać szumowiny. Ugotować bób.
3. Gdy mięso będzie miękkie, zdjąć rondel z ognia. Dodać bambus, wymoczone grzyby, szynkę i bób. Ponownie zagotować, dodać składniki A i ogórek, gotować 2 min.