KUCHNIA KOREAŃSKA

Mimo niewątpliwych wpływów chińskiej sztuki kulinarnej – kuchnia koreańska jest bardziej od niej odmienna i oryginalna niż japońska. Rozmaitość dań w koreańskim menu nie jest wprawdzie tak bogata, jak w chińskim, ale dania tej kuchni są bardzo smaczne i pożywne.

Podstawowymi i najbardziej ulubionymi przyprawami w kuchni koreańskiej są: ziarno sezamowe, czerwona ostra papryka chilli i czosnek.

Słynne są koreańskie sposoby przyrządzania rozmaitych mięs z rusztu i rożna, ale jeszcze słynniejsze są chyba kimczi, czyli pikle. Pikle przyrządzają Koreańczycy ze świeżych warzyw, takich jak chińska kapusta, ogórki, rzepa lub brukiew, i mocno przyprawiają czosnkiem i papryką chilli lub pieprzem.

Na zakończenie posiłków podaje się zazwyczaj niezwykle smaczne ciasteczka sezamowe i herbatę imbirową.

Na ogół przygotowanie większości dań koreańskich nie nastręcza specjalnych trudności i nie wymaga stosowania jakichś szczególnie trudno dostępnych składników. Ważne jest jedynie, aby mieć trochę ziarna i oleju sezamowego.

Author: admin

Share This Post On