ZUPA Z PIERSI KURCZĘCIA I BAMBUSA

Pierś z dużego kurczęcia

10 dkg pędów bambusa (ew. rzepy lub kalarepki)

jajo

2 łyżeczki mąki kukurydzianej (ziemniaczanej)

0,5 kg smalcu wieprzowego (do głębokiego smażenia)

0,5 l rosołu

łyżeczka soli

2 plastry korzenia lub pół łyżeczki imbiru sproszkowanego

pól łyżeczki glutasoli

3 łyżeczki mąki kukurydzianej

łyżeczka tłuszczu z kurczęcia

1.  Pokrajać mięso ostrym nożem w możliwie najcieńsze plastry, ułożyć jeden na drugim i pokrajać w jak najcieńszy makaron. Podobnie pokrajać pędy bambusa (rzepę).

2. Ubijać jajko 10 sek., połowę dodać do pokrajanego kurczęcia, dobrze wymieszać, dodać mąkę rozprowadzoną w dwu łyżeczkach zimnej wody. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.

3. Rozgrzać smalec na głębokiej patelni, a gdy będzie gorący, włożyć ułożone na drucianej siatce posiekane mięso. Smażyć 5 sek. Wyjąć siatkę z tłuszczu i osączyć mięso.

4. Tymczasem podgrzać w rondlu rosół. Dodać sól, imbir, glutasól i posiekany bambus (rzepę). Gotować 3 min, usuwając szumowiny. Następnie dodać 3 łyżeczki rozprowadzonej w wodzie mąki.

5. Do rosołu włożyć mięso kurczęcia. Jeszcze raz zagotować. Dodać tłuszcz kurczęcia. Podawać.

Fot. przepisy.pl

Author: admin

Share This Post On