Pierś z dużego kurczęcia
10 dkg pędów bambusa (ew. rzepy lub kalarepki)
jajo
2 łyżeczki mąki kukurydzianej (ziemniaczanej)
0,5 kg smalcu wieprzowego (do głębokiego smażenia)
0,5 l rosołu
łyżeczka soli
2 plastry korzenia lub pół łyżeczki imbiru sproszkowanego
pól łyżeczki glutasoli
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
łyżeczka tłuszczu z kurczęcia
1. Pokrajać mięso ostrym nożem w możliwie najcieńsze plastry, ułożyć jeden na drugim i pokrajać w jak najcieńszy makaron. Podobnie pokrajać pędy bambusa (rzepę).
2. Ubijać jajko 10 sek., połowę dodać do pokrajanego kurczęcia, dobrze wymieszać, dodać mąkę rozprowadzoną w dwu łyżeczkach zimnej wody. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
3. Rozgrzać smalec na głębokiej patelni, a gdy będzie gorący, włożyć ułożone na drucianej siatce posiekane mięso. Smażyć 5 sek. Wyjąć siatkę z tłuszczu i osączyć mięso.
4. Tymczasem podgrzać w rondlu rosół. Dodać sól, imbir, glutasól i posiekany bambus (rzepę). Gotować 3 min, usuwając szumowiny. Następnie dodać 3 łyżeczki rozprowadzonej w wodzie mąki.
5. Do rosołu włożyć mięso kurczęcia. Jeszcze raz zagotować. Dodać tłuszcz kurczęcia. Podawać.
Fot. przepisy.pl