Kuchnia chińska

W ciągu wieków wiele pokoleń kucharzy chińskich udoskonalało sposoby przygotowywania dań ich kuchni narodowej, która dzisiaj stanowi już jedno z dziedzictw kultury chińskiej. Chińska sztuka kulinarna ma niemal tak długie tradycje, jak cała kultura chińska. Już ok. 450 lat p.n.e. wielki filozof chiński Konfucjusz – przypisując duże znaczenie kulturze odżywiania – pouczał w swoich dziełach, jaka powinna być proporcja mięsa i warzyw w potrawach, jak należy krajać składniki potraw itd. Prawidła, które wówczas ustalił, obowiązują w kuchni chińskiej do dziś. Natomiast pierwsze księgi kucharskie pojawiły się w Chinach ok, 260 lat p.n.e. Kuchnia chińska różni się w zależności od regionów geograficznych 5 niektórych prowincji. Na ogół rozróżniają Chińczycy cztery rodzaje swojej kuchni: kuchnia Chin Południowych (najbardziej znane ośrodki kulinarne – to Kanton, Fuczou, Ciuczou); kuchnia Chin Północnych (Pekin, Hopei, Szantung); kuchnia Chin Wschodnich (Szanghai, ujście rzeki Jangcy) oraz kuchnia Chin Zachodnich i Środkowo-Zachodnich (Seczuan, Junnan). Potrawy tych kuchni różnią się pomiędzy sobą nie tylko smakiem, lecz także technologią ich przyrządzania.

W potrawach chińskich wykorzystuje się niemal wszystko, co rodzi ziemia. Chińczycy powiadają: „nie ma nic niejadalnego – są tylko źli kucharze” oraz „wszystko, co się porusza, nadaje się do jedzenia”.

Dobrze przygotowane danie chińskie powinno przede wszystkim oddziaływać na zmysły. Jego kolory powinny sprawiać przyjemność oczom; składniki muszą być mniej więcej jednakowego rozmiaru, potrawa musi też mieć odpowiedni zapach. Posiłek powinien składać się z dań kontrastujących ze sobą pod względem smaku i konsystencji: jeśli jedno danie jest kruche – powinno po nim następować danie o miękkiej i gładkiej strukturze; po daniu delikatnym należy spożywać danie ostre, mocno przyprawione – pod tym względem zawsze trzeba zachowywać równowagę. Najczęstszymi potrawami kuchni chińskiej są przede wszystkim dania mięsno-warzywne, następnie z drobiu, ryb i skorupiaków oraz z ryżu. Rzadko natomiast spotyka się dania w rodzaju naszych wypieków i deserów. Najczęściej spotykanymi deserami w chińskim menu są różnie przyprawiane owoce.

Author: admin

Share This Post On