Jak zrobić alla parmigiana? – przepis
Lis08

Jak zrobić alla parmigiana? – przepis

Lato to idealny moment do przygotowania sezonowych warzyw, niekoniecznie w tym przypadku musimy sięgać po nasze przepisy. Chcąc poczuć w kuchni śródziemnomorski klimat można spróbować przyrządzić włoską przystawkę z mozzarellą. Swój przepis na alla parmigiana wyjawił Patryk Bartnik z restauracja Al Capone. Składniki: 2 okrągłe plastry cukinii 2 okrągłe plastry bakłażana ½ kulki mozzarelli 125g Garść bazylii 2 łyżki migdałów łuskanych...

Read More
Jak przyrządzić idealny stek?
Lut12

Jak przyrządzić idealny stek?

Jedni je smażą, inni później jeszcze pieką a jeszcze inni grillują. Sposobów i przepisów na przyrządzenie steku jest wiele. Który sprawi, że z mięsa wydobędziemy najlepszy smak? Swój sekret zdradził Łukasz Murawski, supervisor w restauracji Blue Cactus. – Przepis na idealny stek to na pewno wybór idealnego mięsa. W przypadku polędwicy wołowej najlepszym rozwiązaniem będzie polędwica sezonowana. Trzeba ją oczyścić ładnie z błon....

Read More
ZUPA Z KURCZĘCIA I FASOLKI SZPARAGOWEJ
Maj10

ZUPA Z KURCZĘCIA I FASOLKI SZPARAGOWEJ

4 piersi kurczęcia, główka chińskiej kapusty, 15 dkg zielonej fasolki szparagowej, 1l rosołu, 3 chińskie grzyby, łyżka mąki kukurydzianej do posypania; A – łyżeczka soli, szczypta pieprzu, szczypta glutasoli, pół kieliszka białego wytrawnego wina, 2 łyżki mąki kukurydzianej (ziemniaczanej), 2 białka; B – szczypta soli, szczypta glutasoli, pól łyżki białego wina 1. Mięso kurczęcia obrać z kości i posiekać, kapustę pokrajać...

Read More
SCHAB PODWÓJNIE GOTOWANY
Mar06

SCHAB PODWÓJNIE GOTOWANY

25 dkg schabu bez kości, 3 zielone cebulki-dymki lub pół pęczka szczypiorku, 2 plastry lub pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, 2 strąki papryki zielonej, 3 strąki papryki czerwonej, 4 duże ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki słodkiej pasty sojowej, łyżka ostrej pasty sojowej lub 2 łyżki sosu sojowego + strączek chilli, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki oleju arachidowego (słonecznikowego) 1. Schab umyć, osuszyć ściereczką i...

Read More
ZUPA Z KURCZĘCIA I ZIELONEGO GROSZKU
Lut25

ZUPA Z KURCZĘCIA I ZIELONEGO GROSZKU

15 dkg piersi kurczęcia, 2 białka, łyżeczka soli, 20 dkg zielonego groszku, łyżka tłuszczu z kurczęcia, pół łyżeczki glutasoli, 2 łyżki mąki kukurydzianej (ziemniaczanej), 0,5 l rosołu 1. Mięso posiekać, Białka ubić z 1/3 ilości soli i polową mąki. Wymieszać z pokrajanym mięsem. 2. Podgrzewać w rondelku pół szklanki rosołu i mieszając dodawać kawałki kurczęcia, trzymając rondelek stale na ogniu. Mieszać i gotować, aż płyn zgęstnieje i...

Read More
ZUPA OSTRO – KWAŚNA Z KREWETKAMI
Lut15

ZUPA OSTRO – KWAŚNA Z KREWETKAMI

2 kawałki twarogu sojowego (ew. 20 dkg sera żółtego), 3 pędy bambusa, 4 suszone chińskie grzyby, średnia cebula, 1,5 łyżki smalcu, 0,5 l rosołu, 10 dkg krewetek, 2 łyżki sosu sojowego, kostka rosołu z drobiu, 3 łyżki octu winnego, ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu, 1,5 łyżki mąki kukurydzianej (ziemniaczanej), jajo, pół łyżeczki oleju sezamowego 1. Każdy kawałek twarogu sojowego podzielić na 8 małych symetrycznych części. Bambus...

Read More