0,75 1 rosołu,
10 dkg marchwi,
10 dkg rzepy (brukwi),
pół pęczka rzeżuchy,
10 dkg szpinaku,
10 dkg dyni,
10 dkg świeżego ogórka,
5 dkg przezroczystego makaronu sojowego (może być cienki makaron jajeczny),
2 łyżeczki suszonych krewetek,
łyżeczka soli,
pieprz do smaku,
łyżeczka glutasoli lub kostka rosołu z kury
1. Pokrajać marchewkę i rzepę w kostki lub trójkątne kawałki tej samej wielkości. Umyć i oczyścić szpinak i rzeżuchę. Obrać dynię i pokrajać w kawałki o wymiarach 5×3 cm, Podobnie pokrajać ogórek, nie obierając go ze skórki.
2. Zagotować w rondlu rosół, dodać marchew, rzepę i suszone krewetki; gotować na wolnym ogniu.
3. Ugotować makaron, aż będzie półmiękki (dotyczy tylko makaronu jajecznego). Makaron sojowy moczyć 15 min. w letniej wodzie. ’
4. Po 15 min. dodać do rosołu dynię, rzeżuchę i makaron; gotować na wolnym ogniu przez następne 5 min.
5. Po upływie 5 min. dodać szpinak i ogórek; gotować na wolnym ogniu przez następne 5 min.
6. Posypać solą, pieprzem i glutasolą. Podawać w głębokiej misce porcelanowej lub wazie.