ZUPA Z RZEŻUCHY

12 dkg rzeżuchy,
10 dkg piersi kurczęcia,
15 dkg szynki,
2 łyżeczki mąki kukurydzanej (ziemniaczanej),
2 szklanki rosołu,
łyżeczka soli,
łyżeczka tłuszczu z kurczęcia

1. Do gorącego rosołu włożyć szynkę i gotować 20 min. na wolnym ogniu. Następnie szynkę wyjąć, pokrajać jej ilości w paski i włożyć z powrotem do rosołu, Resztę szynki posiekać i zostawić do przybrania.
2. Pokrajać kurczę w drobny makaron, posypać mąką.
3. Oczyszczoną i umytą rzeżuchę zanurzyć na 10 sek. w rondlu z wrzącą wodą, wyjąć, osączyć i umieścić na dnie wazy, w której będzie podana zupa.
4. Podgrzać ponownie rosół. Dodać sól i posiekane kurczę, gotować 1 min. Wlać ostrożnie do wazy z rzeżuchą. Dodać tłuszcz z kurczęcia, posypać drobno posiekaną szynką i podawać.

Author: admin

Share This Post On