ZUPA MAKARONOWA

25 dkg makaronu,
3 liście chińskiej kapusty,
2 małe pędy bambusa (ew. kalarepka),
3 chińskie grzyby,
3 cebulki-dymki,
plaster lub ćwierć łyżeczki sproszkowanego imbiru,
20 dkg chudej wieprzowiny,
2 łyżki oleju,
2l rosołu,
3 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki soli,
2 łyżki wina wytrawnego (sherry),
szczypta glutasoli,
szczypta pieprzu

1. Kapustę i mięso pokrajać na kawałki o boku ok. 5 cm. W plastry pokrajać bambus i moczone 20 min. grzyby. Pokrajać cebulkę i imbir.
2. W płaskim rondlu rozgrzać olej i podsmażać, stale mieszając, cebulę, imbir i mięso do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodać grzyby, bambus, kapustę. Wlać zupę i przyprawić, Gotować 10 min.
3. W dużej ilości wody ugotować makaron. Po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Rozłożyć do miseczek i z wazy nalewać zupę.

Author: admin

Share This Post On