Home Aktualności ZUPA Z PTASICH GNIAZD

ZUPA Z PTASICH GNIAZD

przez Andrzej

5 dkg suszonych gniazd ptasich,
4 szklanki rosołu z kury,
2 piersi kurczęcia,
3 białka,
2 łyżki mąki kukurydzanej (ziemniaczanej),
2 łyżeczki soli,
8 dkg wędzonej szynki,
pól łyżeczki glutasoli

1. Namoczyć ptasie gniazda w szklance wrzącej wody i trzymać przez całą noc w wodzie. Osączyć i ułożyć zmiękczone gniazda na dużej patelni. Dodać 1,5 szklanki gorącej wody i dusić 30 min. Przełożyć do małej miseczki i schłodzić.
2. Schłodzić pół szklanki rosołu.
3. Posiekać mięso kurczęcia na miazgę, do mięsa powoli wlewać rosół stale mieszając. Dodać ubite białka.
4. Na 15 min. przed podaniem połączyć gniazda z resztą rosołu. Dodać mąkę rozprowadzoną dwiema łyżkami wody. Zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć ogień i dusić; dodać szynkę, sól i glutasól. Tuż przed podaniem zdjąć zupę z ognia i powoli wlać do niej – stale mieszając – mięso kurczęcia wymieszane z rosołem i białkiem.

related articles

Napisz komentarz