ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
Lut13

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW

15 dkg chudej wieprzowiny, duży zielony ogórek, 4 szklanki rosołu; A – łyżeczka sosu sojowego, szczypta imbiru, łyżka wytrawnego wina (sherry), 3 łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej); B – łyżka wytrawnego wina (sherry), 2 łyżeczki soli, szczypta glutasoli, pół łyżki sosu sojowego, szczypta pieprzu 1. Wieprzowinę pokrajać w kawałki o boku ok, 2 cm. Zamarynować w sosie sojowym zmieszanym z winem i imbirem...

Read More

ZUPA Z KARPIA W BARANIM ROSOLE

0,75 kg baraniny, 2 plastry lub pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, 2 duże ząbki czosnku, cebula, łyżeczka soli, 0,5 kg sprawionego karpia, pół kieliszka wytrawnego białego wina (lub sherry), pół łyżeczki glutasoli, łyżka posiekanego szczypiorku lub 3 dymki 1. Baraninę pokrajać w kawałki o boku ok. 2 cm. Włożyć do rondelka z wrzącą wodą i gotować 5 min. Wodę z gotowania wylać. Mięso zalać świeżą zimną wodą (3/4 l) i dodać pokrajaną w...

Read More
ZUPA Z DYNI I KURCZĘCIA
Lut11

ZUPA Z DYNI I KURCZĘCIA

Pół dużego kurczęcia, pół małej dyni lub kabaczka, 3 cebulki-dymki lub pół pęczka szczypiórku, mały korzeń lub 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru; A – 2 łyżeczki soli, łyżka wytrawnego wina (sherry), szczypta glutasoli 1. Posiekać tasakiem (lub pokrajać sekatorem) kurczę z kostkami na kawałki o boku ok. 5 cm. Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona i pokrajać w kawałki tej samej wielkości, co kurczę. Pokrajać w plastry cebulkę i ew....

Read More
ZUPA JARZYNOWA
Lut08

ZUPA JARZYNOWA

0,75 1 rosołu, 10 dkg marchwi, 10 dkg rzepy (brukwi), pół pęczka rzeżuchy, 10 dkg szpinaku, 10 dkg dyni, 10 dkg świeżego ogórka, 5 dkg przezroczystego makaronu sojowego (może być cienki makaron jajeczny), 2 łyżeczki suszonych krewetek, łyżeczka soli, pieprz do smaku, łyżeczka glutasoli lub kostka rosołu z kury 1. Pokrajać marchewkę i rzepę w kostki lub trójkątne kawałki tej samej wielkości. Umyć i oczyścić szpinak i rzeżuchę. Obrać...

Read More
ZUPA Z RZEŻUCHY
Lut07

ZUPA Z RZEŻUCHY

12 dkg rzeżuchy, 10 dkg piersi kurczęcia, 15 dkg szynki, 2 łyżeczki mąki kukurydzanej (ziemniaczanej), 2 szklanki rosołu, łyżeczka soli, łyżeczka tłuszczu z kurczęcia 1. Do gorącego rosołu włożyć szynkę i gotować 20 min. na wolnym ogniu. Następnie szynkę wyjąć, pokrajać jej ilości w paski i włożyć z powrotem do rosołu, Resztę szynki posiekać i zostawić do przybrania. 2. Pokrajać kurczę w drobny makaron, posypać mąką. 3. Oczyszczoną i...

Read More
ZUPA MAKARONOWA
Lut06

ZUPA MAKARONOWA

25 dkg makaronu, 3 liście chińskiej kapusty, 2 małe pędy bambusa (ew. kalarepka), 3 chińskie grzyby, 3 cebulki-dymki, plaster lub ćwierć łyżeczki sproszkowanego imbiru, 20 dkg chudej wieprzowiny, 2 łyżki oleju, 2l rosołu, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soli, 2 łyżki wina wytrawnego (sherry), szczypta glutasoli, szczypta pieprzu 1. Kapustę i mięso pokrajać na kawałki o boku ok. 5 cm. W plastry pokrajać bambus i moczone 20 min. grzyby....

Read More