Home Aktualności ZUPA SAN-SZE

ZUPA SAN-SZE

przez Andrzej

Ćwiartka kurczęcia (ok. 30 dkg) lub 25 dkg chudej wieprzowiny,
15 dkg szynki, chudego bekonu lub polędwicy,
2 jajka,
3 strączki bardzo młodego groszku cukrowego,
2 pędy bambusa (ew. średnia rzepa lub kalarepka),
chiński grzyb suszony,
4 cebulki – dymki lub pół pęczka szczypiorku,
3 plastry lub 3/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
2,5 łyżeczki soli,
pół łyżeczki glutasoli,
łyżeczka tłuszczu z kurczęcia

1. Zagotować 1,5 l wody. Na wrzątek włożyć kurczę i szynkę, cebulkę oraz imbir; gotować 20 min, Następnie wyjąć mięso, schłodzić. Rosół odstawić.
2. Kurczę i szynkę pokrajać w wąskie paski długości ok, 5 cm.
3. Obrać pędy bambusa (rzepę) i gotować 10 min. we wrzątku. Schłodzić i pokrajać w paski. Namoczyć grzyby w ciepłej wodzie.
4. Na patelni usmażyć z ubitych jaj dwa cienkie omlety, pokrajać w paseczki.
5. W średniej wielkości porcelanowej miseczce ułożyć w środku grzyby. Dookoła ułożyć posiekane mięso i omlety, a w środku kawałki bambusa. Posypać solą i dodać pół szklanki rosołu. Gotować 20 min. na parze.
6. Miseczkę z ugotowaną na parze zawartością umieścić w dużej wazie. Zagotować pozostały rosół, posolić, dodać tłuszcz z kurczęcia i glutasól, zalać miseczkę i delikatnie wyjąć ją z wazy, pozostawiając w wazie zawartość, Podawać.

related articles

Napisz komentarz