Home Aktualności WIEPRZOWINA PIKANTNA

WIEPRZOWINA PIKANTNA

przez Andrzej

0,5 kg wieprzowiny bez kości lub surowej szynki,
2 łyżki pasty sojowej,
3 łyżki sosu sojowego,
łyżka wytrawnego wina,
7 dkg cukru,
kawałek anyżku gwiazdkowego (lub anyżku)

1. Mięso wymyć, wytrzeć ściereczką i dobrze natrzeć ze wszystkich stron pastą sojową. Wstawić do lodówki (parter) na 2-3 godz,
2. Do głębokiego rondla wlać sos sojowy, anyżek i wino; zagotować, Następnie dodać wieprzowinę i zalać wszystko szklanką wrzącej wody, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 30 min., po czym dodać cukier i dusić 1 godz., stale mięso obracając.
3. Gdy sos zgęstnieje, a jego ilość zmniejszy się do ok. pół szklanki, zdjąć rondel z ognia i schłodzić znajdujące się w nim mięso.
4. Pokrajać mięso w plastry, ładnie ułożyć na okrągłym półmisku i z wierzchu polać sosem. Podawać na zimno i na gorąco.

related articles

Napisz komentarz