6 suszonych grzybów chińskich,
25 dkg ryby (karp, dorsz, karmazyn, morszczuk, halibut itp.),
10 dkg wędzonej szynki (polędwicy),
3 łodygi selera naciowego,
10 dkg marchwi,
jajo,
1,5 łyżki smalcu,
duża cebula,
2 plastry lub pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,
5 dkg kwaszonej kapusty,
1l rosołu,
łyżeczka soli,
2 łyżki octu winnego,
łyżka mąki kukurydzianej (ziemniaczanej),
łyżka sosu sojowego,
szczypta pieprzu,
łyżeczka oleju sezamowego
1. Grzyby moczyć 20 min. w cieplej wodzie, następnie posiekać kapelusze. Szynkę pokrajać w kwadraty o boku ok. 2 cm. Łodygę selera pokrajać w kawałki długości ok. 4 cm. Jajko ubić lekko trzepaczką (ok, 10 sek.). Marchew pokrajać w plasterki.
2. Rozgrzać w rondlu smalec, Dodać posiekaną cebulę, marchew, imbir i seler. Smażyć mieszając 150 sek, na dość silnym ogniu. Dodać szynkę, drobno posiekaną kapustę i grzyby. Smażyć następnie 90 sek.
3. Zalać zawartość rondla rosołem, posolić i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować następne 5 min.
4. Dodać ubite jajko, formując widelcem cieniutkie kluseczki.
5. Dodać ocet, mąkę rozprowadzoną w trzech łyżkach wody i sos sojowy. Zamieszać i ponownie zagotować. Popieprzyć, dodać olej sezamowy i przelać zupę do wazy. Podawać.