PŁETWY REKINA Z KURCZĘCIEM

0,75 kg namoczonych płetw rekina,
szklanka ugotowanego i posiekanego mięsa kurczęcia,
4 suszone grzyby chińskie,
pół szklanki pędów bambusa,
2 łyżki posiekanej ugotowanej szynki,
4 zielone cebulki,
4 plastry lub łyżeczka sproszkowanego imbiru,
kilka listków naci pietruszki,
2 łyżki wytrawnego wina,
3 łyżki sosu sojowego,
2 łyżeczki soli,
pół łyżeczki cukru,
4,5 szklanki rosołu,
6 łyżek mąki kukurydzanej (ziemniaczanej),
4 łyżki smalcu lub oleju,
ćwierć łyżeczki zmielonego pieprzu

1. Płetwy rekina włożyć do rondla, dolać 1,5 szklanki zimnej wody, zieloną cebulkę, połowę imbiru i wino; gotować 10 min. na małym ogniu; wyjąć, osączyć, wodę odlać.
2. Do rondla wlać 1,5 szklanki rosołu i gotować płetwy 10 min. na małym ogniu. Wyjąć płetwy, osączyć, zupę wylać.
3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć w nim, stale mieszając, resztę cebulki i imbiru. Skropić łyżką wytrawnego wina i dodać 3 szklanki rosołu. Dodać posiekane mięso, wymoczone i posiekane grzyby, ugotowane i posiekane pędy bambusa oraz płetwy rekina. Zagotować, przyprawić sosem sojowym, solą 5 cukrem, zagęścić mąką rozprowadzoną sześcioma łyżkami zimnej wody.
4. Przelać zupę do wazy, posypać szynką, pieprzem i pietruszką.

Author: admin

Share This Post On