2 łyżki posiekanej cebuli,
3 łyżki sosu sojowego,
łyżka drobno posiekanej świeżej lub suszonej skórki pomarańczowej,
łyżeczka posiekanego czosnku,
łyżeczka drobno posiekanego korzenia lub ćwierć łyżeczki sproszkowanego imbiru,
łyżeczka zmielonego ryżu,
2 łyżki cukru,
pół łyżeczki soli,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
szklanka czerwonego, wytrawnego wina,
łyżka wytrawnej wódki
Składniki sosu dokładnie wymieszać i gotować powoli w rondelku starannie mieszając, na małym ogniu, aż ilość płynu zmniejszy się o 1/4, a sos zgęstnieje. Dodać wódkę i podgrzewać 3 min., mieszając.
Otrzymany w ten sposób skondensowany sos winny można zrobić w większej ilości i przechowywać w czystym, szczelnie zamykanym słoiku, wykorzystując go, gdy będzie potrzeba, do innych potraw mięsnych, warzywnych lub z makaronem.