SOS WINNY

2 łyżki posiekanej cebuli,

3 łyżki sosu sojowego,

łyżka drobno posiekanej świeżej lub suszonej skórki pomarańczowej,

łyżeczka posiekanego czosnku,

łyżeczka drobno posiekanego korzenia lub ćwierć łyżeczki sproszkowanego imbiru,

łyżeczka zmielonego ryżu,

2 łyżki cukru,

pół łyżeczki soli,

2 łyżki przecieru pomidorowego,

szklanka czerwonego, wytrawnego wina,

łyżka wytrawnej wódki

Składniki sosu dokładnie wymieszać i gotować powoli w rondelku starannie mieszając, na małym ogniu, aż ilość płynu zmniejszy się o 1/4, a sos zgęstnieje. Dodać wódkę i podgrzewać 3 min., mieszając.

Otrzymany w ten sposób skondensowany sos winny można zrobić w większej ilości i przechowywać w czystym, szczelnie zamykanym słoiku, wykorzystując go, gdy będzie potrzeba, do innych potraw mięsnych, warzywnych lub z makaronem.

Author: admin

Share This Post On