Hiszpania od kuchni

Rozkosze stołu są przywilejem każdego wieku, każdej kondycji, każdego kraju, każdego dnia; mogą być w zgodzie z wszelką przyjemnością i one na ostatek są nam pociechą po utracie innych” – pisał przed dwustu laty Anthelme Brillat-Savarin w „Fizjologii smaku”. Bardzo dawno przyjęliśmy ten aforyzm, jako drogowskaz w wędrówkach po świecie. W naszym przekonaniu nie można poznać kraju, nie znając jego kuchni, nie widząc jak i gdzie ludzie jedzą, nie słysząc o czym przy stole rozmawiają. Ujawniają się wtedy ich temperament i wielowiekowe tradycje obyczajowe.

Hiszpanie są dumni z faktu, że ich kuchnia odziedziczyła wszystko co najlepsze po ludach zamieszkujących Półwysep Iberyjski. Nie udało się wprawdzie dotąd stwierdzić co zostało po Fenicjanach, którzy w XI w. przed naszą erą zakładali swoje kolonie na wybrzeżach dzisiejszej Hiszpanii, ani po Grekach czy Kartagińczykach. Rzymianie pozostawili gazpacho – andaluzyjską zimną zupę z przetartych jarzyn, która byłą regulaminową racją dzienną legionisty. Panowanie arabskie wniosło do hiszpańskiej kuchni wspaniałe dania, które egzystują do dziś, zmienione pod wpływem tradycji francuskich, włoskich, angielskich i niemieckich.

Tyle zapożyczywszy od zdobywców, kuchnia hiszpańska okazała się odporna na wpływy zachodnich sąsiadów. Portugalczycy, któzy zresztą przez blisko sto lat byli w XVII w. obywatelami Hiszpanii, mają o wiele większe upodobanie do aromatycznych korzeni przywożonych z kolonii, niż Hiszpanie.

Każdy, kto próbuje potraw hiszpańskich, musi pamiętać przede wszystkich, że przyrządza się je na oliwie. Hiszpania jest jej największym na świecie producentem. Dalej – używa się dużo czosnku, cebuli, migdałów oraz dokonuje nieznanych naszym podniebieniom połączeń smakowych, mieszając na przykład rybę z mięsem.

Hiszpanie zupełnie poważnie zalecają, by słuchając ich wywodów o kuchni, trzymać mapę w ręku. W ten sposób odbywa się wykład geografii gastronomicznej, Najpierw mamy więc generalny podział na kuchnię wybrzeży i kuchnię wnętrza kraju. W pierwszej dominują ryby, owoce, ryż i sosy, w drugiej – mięsa, warzywa i potrawy mączne.

 

Author: admin

Share This Post On