Jakie dania najchętniej zamawiamy?
Kwi03

Jakie dania najchętniej zamawiamy?

Polacy kochają kuchnie włoską i to ona dominuje w zamówieniach online. Wszelkie pizze, makarony stanowią 50% wszystkich zamówień. Kuchnia azjatycka ma również wielu miłośników, kebaby cieszą się ogromną popularnością ale nie tylko. Sushi jest często zamawianym daniem. Zamawiane napoje to najczęściej napoje gazowane typu cola. Kawa czy herbata nie są tak popularne, ale i one znajdują swoich miłośników. Najczęściej zamawiamy metodą...

Read More
Taka jest prawdziwa włoska pizza
Kwi02

Taka jest prawdziwa włoska pizza

Nie ma chyba osoby, która od czasu to czasu nie lubi zjeść pizzy. Ta włoska potrawa stała się daniem cenionym na całym świecie. Jaka jest prawdziwa włoska pizza? Przede wszystkim jej ciasto jest cienkie. Dodatków na pizzy jest niewiele np. pieczarki i szynka. Nie zrobimy chrupiącego ciasta na pizze dodając dużo składników, ponieważ woda w nich zawarta sprawi, że stanie się ona miękka. Źródło:...

Read More
Sekret domowego rosołu
Kwi01

Sekret domowego rosołu

Niedzielny rosół to dla niektórych rodzin już tradycja. Zrobienie tej zupy nie jest pracochłonne, jednak jest czasochłonne. Jak ugotować dobry rosół? Przede wszystkim podstawą jest dobre mięso, kupione najlepiej na rynku u sprawdzonych sprzedawców. Warto zwrócić również uwagę na wybór włoszczyzny. Szef kuchni restauracji Stara Kamienica Adam Kowalczyk poleca dodać do zupy odrobinę szafranu i imbiru. Źródło:...

Read More
Kasza jaglana powraca na polskie stoły. Ma wiele właściwości zdrowotnych
Kwi14

Kasza jaglana powraca na polskie stoły. Ma wiele właściwości zdrowotnych

Kasza jaglana bije rekordy sprzedaży. Choć jej tradycja w polskiej kuchni sięga setek lat, to do tej pory przegrywała z ryżem, makaronem i ziemniakami. Rośnie zainteresowanie zdrowym trybem życia, a co za tym idzie – coraz więcej ludzi zaczyna odkrywać zalety kaszy jaglanej. Ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze, lekkostrawność i aromatyczny smak nazywana jest królową kasz. – Przede wszystkim powróciła moda na kasze i taką...

Read More
Owoce morza to wciąż rzadkość na polskich stołach. Polak zjada ich ćwierć kilograma rocznie
Mar12

Owoce morza to wciąż rzadkość na polskich stołach. Polak zjada ich ćwierć kilograma rocznie

Polacy spożywają śladowe ilości owoców morza, głównie z powodu wysokiej ceny i braku tradycji kulinarnej. W przeliczeniu na jednego mieszkańca konsumpcja ryb i owoców morza w Polsce wynosi rocznie ponad 12 kg, z czego owoce morza to zaledwie 1/4 kg. Oprócz najpopularniejszych w Polsce krewetek, które są dostępne w sklepach w postaci mrożonej, pozostałe owoce morza spożywamy głównie w restauracjach i sushi barach. – Z owocami...

Read More
Ruch Miłośników Slow Food
Mar27

Ruch Miłośników Slow Food

„Slow Food” encyklopedia Kuchni TV definiuje jako ruch zapoczątkowany we Włoszech, którego głównym założeniem jest celebrowanie i pielęgnowanie smaku potraw oraz promowanie regionalnej, naturalnej żywności. Stoi on w opozycji do jedzenia typu „fast food”, czego odzwierciedleniem jest nazwa. W internetowej encyklopedii Wikipedii hasło „Slow Food” wyjaśnione zostało jako: „organizacja i...

Read More