Home Aktualności Soja jest zdrowa, ale nie każdy powinien ją jeść

Soja jest zdrowa, ale nie każdy powinien ją jeść

przez Andrzej

Soja zawiera dużo białka, aminokwasy, witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytynę i wiele innych substancji odżywczych. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, chroni przed miażdżycą, osteoporozą oraz nowotworami. W dużych ilościach nie jest jednak dobra dla wszystkich.

Produkty sojowe poleca się dorosłym kobietom, zwłaszcza w okresie przekwitania. Dzieje się tak dlatego, że soja jest bogata w fitoestrogeny – związki przypominające swoją budową oraz działaniem żeński hormon płciowy estrogen – które łagodzą objawy menopauzy.

Spożywanie soi powinni ograniczyć mężczyźni. Wynika to z tego, że fitoestrogeny mogą obniżać jakość nasienia, a co za tym idzie – zmniejszać płodność. Duża zawartość tych związków może także zaburzać gospodarkę hormonalną u dzieci, dlatego produkty sojowe należy podawać dopiero od 2-3 roku życia, i to w ograniczonych ilościach – mówi serwisowi infoWire.pl Ewelina Bartniak ze Studia Sante.

Ważne jest, aby ziarno soi zostało odpowiednio przygotowane do spożycia – należy je dobrze namoczyć, a potem ugotować. Nasiona soi zawierają bowiem dużo składników antyodżywczych, które utrudniają przyswajanie białka i mogą powodować wzdęcia oraz biegunki. Ryzyko wystąpienia tych dolegliwości zmniejsza również fermentacja, stosowana przy produkcji tempeh, natto, tofu czy sosu sojowego – informuje dietetyk.

Źródło: InfoWire.pl

related articles

Napisz komentarz