Beczki dębowe na piwo i wino – dlaczego są niezbędne

Produkcja wina i piwa to proces, w którym najmniejsze nawet szczegóły mogą rzutować na jego ostateczny efekt. Wie to każdy, który kilkukrotnie próbował przygotowywać trunki „domowymi” metodami. Stosowanie dębowych beczek do przechowywania wina i piwa jest niezbędne, by uzyskały one niezapomniany smak i aromat.

Beczki dębowe w ofercie ALEMBIK przygotowywane są staropolską metodą, zgodnie z najlepszymi wzorcami sztuki bednarskiej. Wykonywane są z polskiego dębu szypułkowego oraz bezszypułkowego, uszczelniane liśćmi tataraku bez użycia kleju. ALEMBIK posiada w sprzedaży beczki w rozmiarach od 3 L do 20 L. Beczki zostały wypalone w trakcie produkcji, posiadają atesty Wyrobów Rękodzieła Ludowego i Artystycznego i atest PZH.

Wino starzeje się inaczej w beczkach dębowych. Jak mówią znawcy, „oddycha” i nabiera nowych cech. Rzemieślnicy w procesie przygotowywania beczek wypalają poszczególne klepki, co ma dodatkowy wpływ smak i aromat.

Wszystkie te przygotowania mają jeden skutek: alkohole przygotowywane i przechowywane w dębowych beczkach mają zupełnie inny, głębszy aromat niż te, które leżakują w naczyniach szklanych. Tylko stosowania dębowych beczek powoduje, że wina i piwa nabiorą specyficznego smaku, który będzie odczuwalny po pierwszym łyku. I nie tylko odczuwalny – dębowe beczki powodują, że alkohole nabierają również specyficznego, niezapomnianego koloru.

Dlaczego tak się dzieje? Drewno dębowe zawiera ligninę, która ulega powolnemu rozkładowi po tym, jak trunki pojawią się w beczce. Rozkład ligniny sprawia, że powstają aldehydy. To zaś ma dobroczynny skutek dla wina, które dzięki temu nabiera nowego smaku, niemożliwego do uzyskania w trakcie stosowania szklanych naczyń. Od rodzaju stosowanego drewna zależy bukiet smakowy przechowywanego w beczkach wina. Dlatego mają tak fundamentalne znaczenie dla uzyskiwania pożądanego smaku i zapachu.

Beczki dębowe są niezbędne dla każdego, kto marzy o prawdziwym, aromatycznym i głębokim smaku wina oraz piwa, która sam wyrabia. Te oferowane przez ALEMBIK mają mosiężny kranik oraz podstawę, co ułatwia korzystanie z nich w trakcie całego procesu wyrabiania wina oraz piwa. Nadają się także do przechowywania innych alkoholi, takich jak koniak, whisky, wino, starka, nalewki. Dzięki nim można przenieść się do świata tradycyjnych alkoholi bez dużych wydatków finansowych. Ekologiczne przygotowywanie beczek gwarantuje, że są niezbędnym uzupełnieniem w trakcie domowego wyrobu wina i piwa.

alembik

Author: admin

Share This Post On