Wykorzystanie gazu płynnego (LPG) w gastronomii

LPG stanowi alternatywę dla energii elektrycznej oraz oleju opałowego, zwłaszcza w miejscach niezurbanizowanych, w których nie ma dostępu do gazu ziemnego. Gaz płynny znajduje jednak szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu jako stosunkowo tani i wygodny w użytkowaniu. Do szeregu jego zalet należy zaliczyć wymiar ekologiczny – w czasach, kiedy społeczna odpowiedzialność biznesu jest jednym z kluczowych elementów dobrego PR-u każdej firmy, przedsiębiorcy chętnie wybierają rozwiązania przyjazne środowisku.

Jedną z gałęzi przemysłu, w której gaz jest szczególnie intensywnie eksploatowany stanowi branża gastronomiczna. Dzięki licznym właściwościom użytkowania gazu płynnego to rozwiązanie coraz częściej jest wybierane przez gastro-przedsiębiorców – stwierdza specjalistka z firmy Gal-Gaz. – Pomimo, że jego używanie wymaga zachowania szczególnych zasad bezpieczeństwa, inne jego cechy, takie jak komfort w użyciu i niska cena, przemawiają na jego korzyść.

W gastronomii gaz może być używany niemal do wszystkiego. Przede wszystkim gaz to paliwo grzewcze, spełnia zatem swoją podstawową funkcję ogrzewania lokalu i całego budynku. To doskonała alternatywa dla paliw stałych np. węgla kamiennego i brunatnego. Jest wygodny w użyciu i zapewnia stałą temperaturę. Dobra firma dostarczy gaz niemal w każde miejsce w kraju, a uzupełnianie zbiornika, w zależności od zużycia gazu jest wymagane raz na kilka miesięcy. Dodatkowo wystarczy jednorazowe ustawienie parametrów, żeby zapewnić najlepszą temperaturę ogrzewania budynku – możemy zaprogramować wartość ogrzewania w dzień i w nocy, co daje dodatkowe poczucie komfortu, a przede wszystkim oszczędności. Poza tym gazu używa się w samym procesie gotowania potraw – LPG spala się bezwonnym, ale doskonale widocznym niebieskim płomieniem. Dzięki wydajności i wysokiej wartości kalorycznej potrawy są gotowe bardzo szybko. Gaz świetnie sprawdzi się nawet dla sporej wielkości piekarników, płyt do bezpośredniego smażenia, pieców do pizzy czy termostatów. Coraz większą popularnością cieszą się gazowe piece grillowe – spalający się gaz nie wydziela żadnych szkodliwych oparów, a rozpalenie grilla nie jest żadnym problemem.

Wygoda użytkowania gazu dobrze sprawdza się w przypadku firm cateringowych lub gastronomicznych punktów działających na świeżym powietrzu. To surowiec grzewczy, który idealnie wpisuje się we współczesne gastronomiczne trendy – imprezy takie jak warsztaty kulinarne na świeżym powietrzu oraz Targi Śniadaniowe organizowane w sezonie przez największe miasta w parkach lub starych budynkach dworców. Szerokie zastosowanie LPG znajduje na eventach typu Restaurant Day, gdzie kucharze-amatorzy mogą na jeden dzień poczuć się jak właściciele restauracji i sprzedawać swoje potrawy/wypieki gościom. Mówiąc o trendach nie można zapomnieć o rosnącej popularności food trucków, które wyrastają w każdym mieście jak grzyby po deszczu oferując zdrowe, pyszne jedzenie prosto z samochodu. – LPG to materiał grzewczy, który emituje najmniejszą ilość szkodliwych substancji ze wszystkich dostępnych na rynku. W dodatku nie generuje efektów spalania takich jak np. pył. A jak wiadomo czystość to priorytet w branży gastronomicznej – podsumowuje specjalistka Gal-Gaz. – Dodatkowo warto wspomnieć, że wiele młodych ludzi otwierających dzisiaj własny biznes ma szerokie pojęcie o dobrym wizerunku, jako podstawie sukcesu. Jednym z kluczowych elementów dobrej opinii jest CSR, czyli społeczna odpowiedzialność biznesu, na która składa się właśnie troska o środowisko.

Author: admin

Share This Post On