Tegoroczna zima nie jest co prawda szczególnie ciężka i uciążliwa, ale zimowe wieczory nadal są dość chłodne i nieprzyjemne. Warto poprawić sobie samopoczucie w taki właśnie wieczór. Jak to zrobić?
Najlepiej postawić na coś, co najbardziej lubimy – spotkanie z przyjaciółmi, dobra książka, a może film? Niezależnie od tego, co wybierzemy, wprost idealnie pasować będzie tutaj dodatek w postaci… kawowego deseru!
Kawa to super sprawa!
Po deser kawowy bez wątpienia chętnie sięgną nie tylko prawdziwi miłośnicy kawy, którzy nie wyobrażają sobie bez niej rozpoczęcia dnia i kochają ją pod każdą postacią, ale też wszyscy ci, którzy uwielbiają słodkości. Oto zaledwie kilka spośród bardzo wielu inspirujących i jednocześnie prostych w przygotowaniu deserów z kawą w roli głównej:
Deser kawowy na bazie serka homogenizowanego
Potrzebne składniki:
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 g śmietanki kremówki
- 150 g serka homogenizowanego
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 4 łyżeczki cukru pudru
- gorąca woda
- biszkopty
- ekstrakt waniliowy
Do niewielkiej ilości wrzątku wsypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Robimy kawę – 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy 150 ml gorącej wody. Będzie ona potrzebna do nasączenia biszkoptów. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ubijamy śmietanę, a następnie stopniowo dodajemy do niej serek homogenizowany, cukier, ekstrakt waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy żelatynę i gotową masę wkładamy do lodówki na 20-30 minut. W tym czasie nasączamy biszkopty wcześniej przygotowaną kawą.
Układamy część biszkoptów na dno pucharków (ewentualnie przezroczystych szklanek) i ostrożnie nakładamy na nie stężałą masę. Ponownie układamy biszkopty i kończymy masą. Wierzch deseru możemy dodatkowo ozdobić kakao lub wiórkami czekolady. Gotowe!
Nasza rada: do kawy możemy dodać 2 łyżeczki rumu, aby wzbogacić smak deseru i uczynić go nieco bardziej wyrazistym. UWAGA! Jest to propozycja wyłącznie dla dorosłych!
Deser kawowy z serkiem mascarpone
Potrzebne składniki:
- mocne espresso (już gotowe)
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250 g serka mascarpone
- biszkopty
- 2 jajka
- 3 łyżeczki wody
- czekolada (biała i mleczna/gorzka)
- cukier wanilinowy
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę – przed rozpoczęciem ubijania dodajemy do białek cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy z żółtkami do uzyskania gładkiej masy. Kawę rozpuszczalną dodajemy do niewielkiej ilości wody i po całkowitym rozpuszczeniu wlewamy ją do serka – mieszamy. Łączymy masę z pianą.
Nasączamy biszkopty we wcześniej przygotowanym espresso. Wykładamy je na spód pucharka bądź przezroczystej szklanki, a następnie pokrywamy warstwą masy. Ponownie nakładamy biszkopty i kończymy masą. Wierzch deseru posypujemy startą czekoladą mleczną oraz białą.
Nasza rada: przed rozbiciem jajek zalewamy je na kilka sekund wrzątkiem.
Deser kawowy z dynią
Potrzebne składniki:
- 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- pół szklarki puree z dyni
- szczypta gałki muszkatołowej
- cukier puder
- prażone migdały do dekoracji
Wlewamy do rondelka ¼ szklanki mleka, dodajemy żółtko, cukier i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy resztę mleka, dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej. Trzymamy rondelek na małym ogniu, aż masa nieco zgęstnieje. Jeszcze gorącą masę dzielimy na dwie części i do jednej z nich wsypujemy kawę.
Przekładamy do pucharków naprzemiennie masę z kawą i bez dodatku kawy. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki do schłodzenia. Na wierzch wykładamy wcześniej przygotowane puree z dyni, posypujemy migdałami i cukrem pudrem.