Wbrew pozorom właściwe przygotowywanie frytek nie jest taką prostą sprawą. Dlatego warto skorzystać z porad specjalistów. Dostosowanie się do zasad sprawi, że Twoi bliscy po skosztowaniu przysmaków będą uważać Cię za kulinarnego mistrza. Sprawdź, co podpowiadają fachowcy z Farm Frites, trzeciej na świecie co do wielkości firmy, zajmującej się wytwarzaniem produktów ziemniaczanych.
Dziesięć zasad do usmażenia pysznych frytek
- Proporcje. Idealne połączenie, to jedna część frytek na dziesięć części tłuszczu.
- Smażenie ma znaczenie. Należy smażyć zamrożone frytki. Dlaczego? Ponieważ wchłaniają mniejszą ilość tłuszczu, a w efekcie końcowym są znacznie smaczniejsze.
- Bez odsmażania. Frytek nie wolno ponownie smażyć, gdyż nie tylko będą bardzie tłuste, ale i stracą chrupkość.
- Czas. Producenci nieprzypadkowo podają na opakowaniach czas smażenia. Dla najlepszego efektu trzeba go przestrzegać.
- Temperatura. Najlepsza wynosi 175-180 stopni Celsjusza. Warto potrząsać koszykiem podczas smażenia.
- Przerwy. Skończyłeś smażyć porcję? Nie wyłączaj frytownicy, lecz zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza.
- Tłuszcz. Należy go regularnie wymieniać. Wielokrotne smażenie na tym samym tłuszczu zdecydowanie nie jest wskazane.
- Inne produkty. Tłuszcz wykorzystany do smażenia ryby albo mięsa należy wylać i do smażenia frytek wykorzystać nowy.
- Wstrząs. Specjaliści doradzają, aby na koniec smażenia otrząsnąć koszyk z zalegającego tłuszczu.
- Spożywanie. Najlepiej od razu po usmażeniu. Z czym? To już zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych gustów.
Chcesz wiedzieć więcej na temat frytek? Odwiedź adres frytki – www.farmfrites.pl. Producent przetwarzający ponad 1,3 miliona ton ziemniaków rocznie musi się znać na rzeczy. Warto wspomnieć, że Farm Frites posiada w swojej ofercie Quick Oven Fries, czyli najszybsze frytki do pieców gastronomicznych. Jedna porcja jest gotowa zaledwie w ciągu minuty, a samo pieczenie jest bezzapachowe. Wydajność pieczenia wzrasta aż o 93 procent. Warto więc zadbać o odpowiednią jakość, którą docenią zarówno restauratorzy, jak i ich klienci.
Ostatnio komentowane