Home Aktualności Amaro o Gessler: Nigdy nie była u mnie i nawet nie dowiedziała się, co kładziemy na talerze. To przykre

Amaro o Gessler: Nigdy nie była u mnie i nawet nie dowiedziała się, co kładziemy na talerze. To przykre

przez Andrzej

Wojciech Modest Amaro podkreśla, że Magda Gessler nigdy nie odwiedziła jego lokalu i nie miała okazji spróbować żadnej z potraw, więc nie ma żadnych podstaw do tego, by oceniać jego dokonania kulinarne. Prowadząca „Kuchenne rewolucje” mówiła w wywiadach, że ich podejście do gotowania jest zupełnie inne. Według Gessler kuchnia Amaro jest bardzo awangardowa, nie wszystkim się podoba, a sam szef kuchni jest osobą skupioną na sobie, a nie na klientach.

Magda Gessler zarzuciła Wojciechowi Modestowi Amaro, że jest osobą bardzo skoncentrowaną na sobie i swojej karierze, dlatego przede wszystkim stawia na nowoczesność, podczas gdy dla niej najważniejsza jest satysfakcja klientów. Zarzuciła mu także, że próbuje się wybić na jej plecach. Juror „Top Chefa” stanowczo odpiera te zarzuty.

– Mam absolutnie fantastyczne pojęcie o tym, co się dzieje w polskiej gastronomii. Jeżdżę po całej Polsce, odwiedzam producentów. Pani Magda trochę nie rozumie i okrasza moją kuchnię tymi epitetami, że to jest taka okej, fantastyczna, ale wąska, niezrozumiała dziedzina molekularna. To przykład na to, że nigdy nie była u mnie i nawet nie dowiedziała się, co kładziemy na talerze. To przykre. Niech definiują to goście, którzy trafiają do restauracji. A na brak gości nie narzekam i ciężko pracuję na to, żeby oni w dalszym ciągu przychodzili i chcieli do nas przychodzić – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Wojciech Modest Amaro, szef kuchni.

Wojciech Modest Amaro podkreśla, że to właśnie jego restauracja – Atelier Amaro – jako pierwsza restauracja w Polsce została oznaczona gwiazdką Michelin.

– Zrobiliśmy coś dużego, za pomocą tej gwiazdki wprowadziliśmy kuchnię polską do rodziny kuchni światowych. Jesteśmy coraz bardziej wyedukowani. Bądźmy również coraz bardziej wymagający, nauczmy się mówić o złych rzeczach, odczarujmy też tę gastronomię, że to jest raj tylko dla super utalentowanych wirtuozów, którzy malują. Nazwijmy te rzeczy po imieniu. To jest ciężka praca i bardzo niewielu osobom uda się wejść na sam szczyt. Mam wrażenie, że to wszystko powoduje, że będziemy mogli dokonywać świadomych wyborów – dodaje Wojciech Modest Amaro.

Wojciech Modest Amaro prowadzi program „Hell’s kitchen” i jest jurorem „Top Chefa”. Obydwa programy można oglądać w Polsacie. Magda Gessler jest gospodynią „Kuchennych rewolucji” w TVN.

Źródło: Agencja Informacyjna Newsria Lifestyle

related articles

Napisz komentarz