Rustykalny, klasyczny lub minimalistyczny – tak, według najnowszych trendów, powinien w tym sezonie wyglądać wielkanocny stół. Przed przygotowaniem nakrycia warto zaplanować, jaki efekt chcemy osiągnąć, a także zwrócić uwagę na dobór kwiatów oraz kieliszków do jajek, ponieważ to one są głównymi elementami świątecznej dekoracji.
– Styl wiejski to dużo zieleni przyozdobionej farmerskimi motywami kurczaków i drobnych kwiatuszków, uzupełnione na przykład różnymi kolorowymi figurkami zajączków. To styl, który będzie nawiązywał do naszego dzieciństwa. Z kolei dla tych, którzy nie są fanami rustykalnych, wiosennych wzorów, polecam prostą, klasyczną porcelanę z delikatnym wzorem, do którego możemy dopasować oprócz białego obrusu, kolorowy bieżnik lub kolorowe elementy z bardziej dekoracyjnych kolekcji – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Paweł Domański, stylista marki produkującej ceramikę Villeroy & Boch.
Ci, którzy nie lubią tradycyjnych wielkanocnych ozdób, mogą udekorować stół świeżymi kwiatami. Te o mocnych kolorach będą się najlepiej komponowały z prostymi wzorami, np. szklanym wazonem.
– Można zastosować zwykłe gałęzie wierzby mandżurskiej, obwiesić ją różnymi porcelanowymi kwiatuszkami, dzwoneczkami, jajkami. Mogą to być zwykłe tulipany lub hiacynty, które są symbolem wiosny. To wszystko ustawiamy na stole, a im więcej, tym lepiej, dlatego że one zawsze ożywią każdą dekorację – tłumaczy Paweł Domański.
Podczas świątecznego śniadania uwagę przykuwają także kieliszki do jajek. Do stylu rustykalnego można dobrać te z motywami wiejskimi, np. kurczakami, zajączkami, kogutami. Do stylu klasycznego nadają się wszystkie podstawki w mocnych kolorach lub z wyrazistymi wzorami, zarówno kolor, jak i wzór rozjaśnią i ożywią stół.
Źródło: